FUNKCIONER HDZ-A

Čavara o zatvaranju bankovnog računa: Nisam socijalni slučaj, samo tražim da mi se omogući korištenje temeljnih ljudskih prava

Svako ima pravo na suđenje, da se brani, a na kraju saznate da ste osuđeni i da će se kazna povećavati a ne znate zbog čega

Marinko Čavara. N1

S. S.

4.4.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara danas je za N1 govorio o američkim sankcijama i stavljenjem na crnu listu na kojoj se nalazi i njegovo ime.

Kakve su posljedice sankcija, da li ste dobili plaću?

- Plaće se u Parlamentu isplaćuju treći radni dan, ja nisam dobio plaću, ne znam da li su uplaćeni doprinosi - kazao je Čavara.

Šta vi kažete na to?

- Pa, šta vi kažete? Svako ko se nađe u takvoj situaciji se osjeća povrijeđen, sama činjenica da ste označeni kao neko na crnoj listi, plus nije bilo mogućnosti da se branite, s druge strane imam i porodice, dvoje djece koje studiraju. Ugrožena su i njihova prava, a ne znaju zbog čega. Svako ima pravo na suđenje, da se brani, a na kraju saznate da ste osuđeni i da će se kazna povećavati a ne znate zbog čega - dodaje.

Sudski postupak

Na pitanje da li će pokrenuti sudski postupak, kazao je:

- Kako će jedna osoba bez plaće pokrenuti sudski postupak, to košta puno novca.

- SAD su najmoćnija zemlja svijeta. Nijedna država ne koristi to pravo, ako pogledate ko je sve stavljen na crnu listu. Svako iz različitih razloga. Neko je donio pogrešnu ocjenu ili politički stav, to je šok koji ne možete prihvatiti. S kojim pravom, na temelju kojeg sudskog procesa? Na kraju neko radi da vam oteža život i oduzme ljudska prava. Svi oni mafijaši imaju pravo na račun, na plaću, a vi nemate - dodaje Čavara.

- Uvijek sam radio na zaštiti ustavno-pravnog poretka BiH, pokušao sam objasniti političku situaciju u BiH da je spin da oni koji su blokirali Federaciju predstavljaju da je to neko drugi uradio. Uspjeli su podmetnuti priču da ja nešto blokiram i onda nemate mogućnosti dalje objašnjavati.

Javilo se dosta ljudi

Na pitanje kako komentariše prijedlog Sanje Vulić o tome da svi odvoje vlastiti novac i isplate plaću Željki Cvijanović, kazao je:

- Ja nisam socijalni slučaj, samo tražim da se omogući da koristim temeljna ljudska prava. Čak se javilo dosta ljudi da pitaju treba li nešto pomoći. Sve banke imaju pravo jednostrano raskinuti ugovor ukoliko ocjene da to trebaju. Ja sam imao račun u Addiko bank, raskinuli su ugovor. Isto tako iz Nove banke, uzimajući u obzir sve prijetnje ali svi moramo razumjeti da se radi o kršenju temeljnih ljudskih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.