REAKCIJE

SDA upozorila Dodika: Svaki pokušaj urušavanja Dejtona je urušavanje mira

Posebno se to odnosi da Dodikovu tvrdnju da "muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije"

Izetbegović: SDA se oglasila saopćenjem. Facebook / Avaz

E. Ć.

29.3.2024

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se povodom zaključaka koje je usvojila Narodna skupština RS.

- Njima se samo potvrđuje iščašeni pogled na međunarodno pravo, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, a u dobroj mjeri i na stvarnost uopće, na kojima Dodik i njegovi SANU mentori pokušavaju bazirati vlastitu politiku - naveli su iz SDA.

Iz ove stranke su kazali da su gomila neistina, uvreda, prijetnji i ucjena, začinjenih islamofobijom koje su se mogle čuti na sjednici NSRS, podsjetile na vremena ratnog zločinca Radovana Karadžića i njegovih paljanskih skupština.

- Posebno se to odnosi da Dodikovu tvrdnju da "muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije", što se može shvatiti kao namjera da se nastavi sa genocidnim projektom i etničkim čišćenjem - kazali su iz SDA.

Dalje navode da su "optužbe protiv Bošnjaka, koje Dodik i njegovi sljedbenici lažno optužuju za unitarizam, islamski radikalizam, terorizam, pa do toga da žele da podjarme Srbe i da su krivci što se ne provodi Dejtonski mirovni sporazum, jeftine su zamjene teza i pokušaj da se priskrbi alibi za opasnu secesionističku politiku koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju. Historija nas je naučila da kad god srpski lideri pričaju o ugroženosti Srba, u stvari planiraju ugroziti druge. "

- Da Dodikova politika vodi u destabilizaciju regije moraju biti svjesni posebno u Srbiji, s kojom Dodik najavljuje zajedničke deklaracije. Srbija zna da ona nije nikakav 'garant Dejtonskog sporazuma', već njegov potpisnik, koji je dužan da ga striktno poštuje i provodi. Svaki pokušaj urušavanja Dejtona prije svega bi značio urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske podjele Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu - saopćeno je iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.