PROTESTI U SARAJEVU

Postignut dogovor: Rudarima će biti isplaćene plaće

U narednih 15 dana ćemo saopćiti šta će biti s rudnikom Zenica, rekao je federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić

Danas tokom protesta rudara. N. Šaljić

N. Aj.

27.3.2024

Rudari će dobiti zaostale plaće. To je izjavio federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić nakon sastanka s predstavnicima Sindikata rudnika u FBiH i Vlade FBiH.

- Svi oni razgovori koji su bili ranije, bili su uspješni i tako je i ovaj put. Zahvaljujem se Sindikatu na borbi i podržavamo. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, koja će se nastojati iskoristiti za isplatu plaća rudara rudnika u Zenici - rekao je Lakić.

Ipak, nije zadovoljan zatečenim stanjem u rudnicima te je naveo da su opredjeljenja da se moraju zajedno suočiti sa svim problemima.

- Kao Vlada smo prihvatili kolektivni ugovor da se plaće isplate za januar i februar. U narednih 15 dana ćemo saopćiti šta će biti s rudnikom Zenica. Pokušat ćemo najmanji broj dana skratiti da bismo mogli obradovati ljude da imaju plaću na svojim računima - zaključio je ministar Lakić.

Podsjećamo, ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu danas se okupilo se gotovo 300 rudara koji traže dvije zaostale plaće i poštivanje kolektivnog ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.