ŠEF DELEGACIJE EU

Satler u posjeti Tuzli, Gradačcu, Brčkom i Bijeljini

Posjete su zakazane za danas, 7. mart, i sutra, 8. mart

Johan Satler. N. Šaljić / Avaz

FENA

7.3.2024

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) posjetit će Tuzlu, Gradačac, Brčko i Bijeljinu 7. i 8. marta.

Satler će se danas u Tuzli sastati s članovima Vlade i zastupnicima Skupštine Tuzlanskog kantona. Bit će održan i politički dijalog o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju projekata uz podršku Evropske unije.

Satler će u Tuzli prisustvovati i događaju sa studentima iz Tuzle i Bijeljine, kojim počinje nova faza EU projekta Generation Change. Kroz niz događaja, EU u BiH će u razgovor o EU integracijama BiH uključiti studente sa svih javnih univerziteta u državi, a pridružit će se i mladi uspješni bh. poduzetnici koji će doprinijeti diskusiji na temu poduzetništva mladih.

Nakon Tuzle, Satler će u Gradačcu prisustvovati obilježavanju završetka projekta revitalizacije sistema vodosnabdijevanja. Sredstvima Evropske unije osigurana kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) i drugih donatora, obnovljeno je 40 km vodovodnog sistema kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje i distribucija pitke vode za oko 20.000 stanovnika općine Gradačac.

Satler će se, u petak 8. marta, sastati s predstavnicima vlasti Brčko Distrikta, prisustvovati svečanoj akademiji obilježavanja Dana Distrikta, te događaju na kome će se obilježiti puštanje u rad nove dizalice u JP "Luka Brčko" čiju je nabavku finansirala Evropska unija.

Za rehabilitaciju Luke Brčko, koja uključuje i nabavku novog krana, Evropska unija je izdvojila tri miliona eura bespovratnih sredstava.

Satler će u Brčkom otvoriti i izložbu “Između četiri zida”, koja ukazuje na probleme nasilja u porodici i potrebi prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Satler će nakon toga posjetiti Bijeljinu i tom prilikom zvanično otvoriti zgradu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini izgrađenu finansijskim sredstvima Evropske unije u vrijednosti više od 1.3 miliona eura bespovratnih sredstava.

Zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini jedna je od 32 zgrade sudova i tužilaštava u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine čiju izgradnju/obnovu je finansirala Evropska unija s ciljem povećanja efikasnosti pravosuđa i osiguranja adekvatnih usluga građanima BiH.

U sklopu posjete, Satler će se sastati i sa gradonačelnikom Bijeljine - najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.