VIŠI ANALITIČAR ESI-A

Adnan Ćerimagić za "Avaz": Apel BiH iz EU - Pomozite nam da vam pomognemo

Ukrajina i Moldavija nisu imale tako duge i teške liste uslova kao BiH, ali bez obzira na to, mnogi u EU još uvijek gledaju na omjer ispunjenog

Adnan Ćerimagić. Facebook

Alen Bajramovic

6.3.2024

Iako među ključnim zemljama članicama EU postoje istinski interes i želja da se pregovori sa BiH o članstvu u EU otvore tokom ovog mjeseca, još uvijek je neizvjesno da li će se to zaista i desiti. Kazao je ovo za “Avaz” viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić, precizirajući da u prilog pozitivne odluke o otvaranju pregovora ide činjenica da je aktuelno Vijeće ministara BiH uradilo više od imenovanja nego prethodno u kompletnom mandatu.

- Do novembra 2023. godine dva ključna prioriteta su u potpunosti ispunjena, a u šest je napravljen značajan napredak. I u ovoj godini su ispunjena neka od očekivanja Evropske komisije. Nažalost, dvije činjenice govore u prilog negativne odluke. Prvo, nivo ispunjavanja uslova od strane BiH još nije u rangu onoga što su ispunile Ukrajina i Moldavija kako bi otvorile pregovore u decembru prošle godine. Da, Ukrajina i Moldavija nisu imale tako duge i teške liste uslova kao BiH, ali bez obzira na to, mnogi u EU još uvijek gledaju na omjer ispunjenog – kaže Ćerimagić.

Drugi problem je nazadovanje RS, prvenstveno u odnosu prema ključnim državnim institucijama poput Ustavnog suda BiH ili CIK BiH, ali i usvajanjem zakona koji narušavaju prava medija i civilnog sektora.

- Evropska komisija i zemlje članice EU se, na neki način, nalaze između nejasne slike na terenu u BiH i vlastite želje da otvore pregovore o članstvu, a koja se uklapa u širu sliku da se ostavi utisak kako se politika proširenja EU oživljava i kako zemlje zapadnog Balkana nisu zaboravljene u odnosu na Ukrajinu i Moldaviju. U tom smislu, poruke koje ovih dana šalju zvaničnici EU koji pohode Sarajevo bi se dale sumirati kao apel: „Pomozite nam, da vam pomognemo“ – ističe Ćerimagić.

Današnjim usvajanjem prijedloga zakona o sukobu interesa pojačana je i naša da će bh. vlasti u narednih nekoliko dana uraditi sve što je moguće kako bi međuizvještaj EK bio što pozitivniji, a da bi se onda u preostalih desetak dana do odluke zemalja članica taj trend nastavio.

- Za građane i privredu u BiH, čak i ako dođe do otvaranja pregovora o članstvu, svakodnevnica ostaje nepromijenjena. Barem dok EU u BiH i regionu ne bude dovoljno vjerodostojna i jaka da osigura značajniju provedbu fundamentalnih reformi. U ovom trenutku to očigledno nije slučaj – zaključuje viši analitičar ESI-a Adnan Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.