SUD BIH

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zakazan za sutra

Prema rasporedu objavljenom na službenoj stranici Suda, ročište optuženima – Dodiku i Lukiću zakazano je za 6. mart

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

FENA

5.3.2024

Suđenje Miloradu Dodiku, aktuelnom predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Milošu Lukiću, v. d. direktoru Službenog glasnika RS, koji se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, trebalo bi biti nastavljeno sutra u Sudu Bosne i Hercegovine. 

Ista sudnica

Prema rasporedu objavljenom na službenoj stranici Suda, ročište optuženima – Dodiku i Lukiću zakazano je za 6. mart u istom terminu, u istoj sudnici i kod iste sutkinje.

Naime, glavni pretres protiv Dodika je, nakon višekratnog prolongiranja, otvoren 5. februara, a protiv Lukića 13. februara, budući da je na ročištu 17. januara postupak protiv njih privremeno razdvojen, nakon što Lukić iz zdravstvenih razloga nije pristupio suđenju.

U međuvremenu, Lukićeva odbrana je zatražila spajanje postupka, a odbrana Dodika uputila je prijedlog za izuzeće sutkinje Suda BiH Sene Uzunović, koja u ovom slučaju angažirana umjesto ranijeg sudije Mirsada Strike koji uskoro ide u penziju.

Zahtjevi odbrane

Inače, otvaranje glavnog pretresa protiv Dodika i Lukića trebalo je uslijediti u decembru prošle godine, ali je višekratno prolongirano iz procesnih razloga, odnosno zbog opetovanih zahtjeva odbrane, koja je insistirala na izmještanju suđenja iz Sarajeva u Banja Luku, potom na izuzeću sudija i tužitelja, a što je Sud u konačnici odbio kao neosnovane ili nedopuštene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.