SARAJEVO

Članovi Predsjedništva BiH primili ministre vanjskih poslova Italije i Austrije

Ministri Tajani i Šalenberg su rekli da današnja posjeta ima cilj da pruži političku i svaku drugu vrstu podrške Bosni i Hercegovini

Sa sastanka. Predsjedništvo BiH

S. S.

4.3.2024

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonija Tajanija (Antonio) i federalnog ministra za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksandera Šalenberga (Alexander Schallenberg).

Tom prilikom članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo posjetom šefova diplomatija dviju prijateljskih zemalja, te zahvalnost ministrima Tajaniju i Šalenbergu lično, kao i vladama Republike Austrije i Republike Italije na kontinuiranoj podršci integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Posebno su zahvalili na snažnom zagovaranju i mobilizaciji podrške zemalja članica Evropske unije za početak pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Informirali su sagovornike o nizu aktivnosti koje su provedene s ciljem ispunjenja uslova za naredni korak na evropskom putu. U tom kontekstu, istakli su važnost pozitivne odluke Vijeća Evropske unije, koja bi dala dodatan podstrek vlastima u Bosni i Hercegovini, ali i važnu podršku evropskoj budućnosti zemlje, za koju postoji apsolutni konsenzus.

Ministri Tajani i Šalenberg su rekli da današnja posjeta ima cilj da pruži političku i svaku drugu vrstu podrške Bosni i Hercegovini.

Pozdravili su napredak na ispunjenju uslova i ponovili snažan podsticaj i podršku evropskom putu, koji je u obostranom interesu, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Evropsku uniju. Naglasili su potpunu posvećenost očuvanju stabilnosti i sigurnosti BiH kroz učešće u Misiji Althea, pružanju tehničke pomoći i zagovaranju integracija u Evropsku uniju.

Sagovornici su izrazili zadovоljstvo i bilateralnim odnosima, te ocijenili da Republika Austrija i Republika Italija predstavljaju jedne od najvećih trgovinskih i investicionih partnera u BiH. Izrazili su očekivanja da će u budućnosti doći do intenziviranja ove saradnje, kako Bosna i Hercegovina bude napredovala na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.