POLJOPRIVREDNICI OČAJNI

Na vlastima je da nas podrže i zaštite granice: Sjetva skuplja za 15 posto

Ljudima sredstva trebaju upravo sad. Sjetva i žetva. Poljoprivrednicima ne trebaju u junu i avgustu, jer ne idu oni na more, kaže Bićo

Bićo i Marinković: Neizvjestan plasman. Facebook

Alen Bajramovic

25.2.2024

Bez obzira na oscilacije cijena goriva, đubriva i sjemenskog materijala, proljetna sjetva ove godine bit će skuplja u odnosu na prošlogodišnju.

Cijena goriva

Dok vrše pripreme, poljoprivrednici u FBiH očekuju da, nakon usvajanja većeg budžeta za poljoprivredu, što prije bude usvojen i program poticaja.

- Ljudima sredstva trebaju upravo sad. Sjetva i žetva. Poljoprivrednicima ne trebaju u junu i avgustu, jer ne idu oni na more - kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Sjemena su skuplja, đubriva su malo jeftinija, cijene goriva rastu, pa će i sjetva biti skuplja do 15 posto, kaže Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

U maloprodaji su zabilježene i nestašice sjemenskog krompira.

Smanjili proizvodnju

- Prošle godine su kod nas zasijane male površine, jer je bio neizvjestan plasman, a onda su i veliki proizvođači poput Holandije smanjili proizvodnju jer im je bila skuplja nego kod nas. Zbog toga imamo povremene nestašice. Koliko će nas sve koštati, vidjet ćemo, ali zemlju ne možemo ostaviti nezasijanu. Hranu obezbijediti moramo, na ministarstvima je da nas podrže, a na državi je da nam zaštiti granice - ističe Marinković.

Krompir oko 3 KM

Godinama se već pokušavamo navići na visoke cijene hrane, a u međuvremenu je nestala i nada da će ona biti jeftina kao u vrijeme prije nego što je pandemija pokrenula seriju nevolja s kojima su se suočavala mala tržišta poput našeg.

- Sve je postalo nepodnošljivo skupo, vidio sam krompir oko 3 marke, što nije normalno. I sve ostalo je preskupo - ističe Nedžad Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.