NEOPHODAN PROJEKAT

Započeo proces digitalizacije Univerziteta u Sarajevu

U narednom period kreirat ćemo model s kojim će sve članice Univerziteta moći lakše pratiti svoje finansije, rekao je Kalamujić

Sa održanog sastanka. Vlada KS

E. Ć.

18.2.2024

Predstavnici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo održali su sastanak s predstavnicima UNDP-a i Verlab Instituta s ciljem izrade strategije i platforme za digitalizaciju Univerziteta u Sarajevu.

Ministrica Adna Mesihović je istakla da sam proces ima za cilj prije svega i elektronsko uvezivanje Univerziteta u Sarajevu s Ministarstvom visokog obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo.

Među prvima na ovom putu

- Uzimajući u obzir opredjeljenje Kantona Sarajevo da ide u smjeru pružanja elektronskih usluga građanima, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade želi biti, a u skladu sa svojim opisom, među prvima je na ovom putu - istakla je ministrica Mesihović, te naglasila da strategija digitalizacije Univerziteta u Sarajevu zahtijeva pažljivo planiranje i implementaciju.

Da bi se ovaj projekt uspješno realizovao, Ministarstvo finansija KS će pružiti neophodnu materijalnu i tehničku podršku.

- Projekti poput ovoga u našem kantonu su neophodni i zadovoljstvo je da kao resorni ministar mogu da pomognem procesu digitalizacije Univerziteta u Sarajevu. U narednom period kreirat ćemo model s kojim će sve članice Univerziteta moći lakše pratiti svoje finansije, a to je samo jedan korak u procesu implementacije samog projekta - istakao je ministar finansija Afan Kalamujić.

Verlab Institut, uz podršku UNDP-a i Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, imaće ključnu ulogu u ovo procesu. Njihovo iskustvo i ekspertiza u oblasti digitalnih tehnologija pomoći će u izradi strategije i implementaciji digitalnih platformi. 

Ključni koraci

To uključuje pružanje savjeta o najboljim praksama, analizu potreba članica Univerziteta, razvoj prilagođenih softverskih rješenja i obuku osoblja i studenata. Saradnja s partnerima je u ovom slučaju važan korak ka uspješnom kreiranju strategije i u konačnici uspješnoj realizaciji projekta.

Na sastanku je zaključeno da ključni koraci u izradi strategije i platforme uključuju identifikaciju ciljeva digitalizacije, analizu trenutnih resursa i infrastrukture, angažovanje svih relevantnih sudionika, od profesora do studenata, te odabir tehnoloških rješenja koja će podržati efikasno učenje, istraživanje i administraciju. 

Također, kako je istaknuto, važno je osigurati sigurnost podataka i pružiti odgovarajuću obuku za korištenje novih alata i platformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.