GRADAČAC

Počela rekonstrukcija Kule Husein-kapetana Gradaščevića: Vraća se stari sjaj nacionalnom spomeniku i ponosu BiH

Radovi pokazali da su oštećenja zidina tabije daleko veća, što će zahtijevati dopunu predviđenih rješenja

Rekonstrukcija počela u posljednji tren. H. Čalić

H. Čalić

15.2.2024

Počela je rekonstrukcija Kule Husein-kapetana Gradaščevića. Nacionalni spomenik BiH, znamenita i stoljećima stara gradačačka kula oštećena zubom vremena, a posebno tokom agresije na BiH, došla je na red za adaptaciju, čekanje više nije opcija.

Prvi na redu su njeni bedemi, koji su se počeli urušavati na dva mjesta. Značajna oštećenja na cijelom kompleksu sve su izraženija, a odgovorni navode da je rekonstrukcija počela u posljednji tren.

Nadirala voda

Kako je za "Avaz“ kazao gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, radovi su počeli nakon što su završeni istražni radovi, urađen glavni projekt i dobivena građevinska dozvola.

- Radovi bi počeli i ranije, ali na građevinsku dozvolu smo morali čekati skoro dvije godine. Možda bi se još čekalo da se nije desio slučaj urušavanja dijela zidova na kuli prošle godine, i to dva puta - kazao je Dervišagić.

Dervišagić: Čekali dozvolu. H. Čalić

Istakao je i da su radnici jedne sarajevske firme već naišli na probleme te da su radovi pokazali da su oštećenja zidina tabije daleko veća, što će zahtijevati dopunu predviđenih rješenja.

- Već smo uočili da su majstori tokom pripremnih radova naišli na nešto za što nismo znali. Iz zidova tabije, koje je neko nekad zatrpao zemljom, voda je nadirala i oštetila vanjske zidove visoke 17 metara i debele četiri metra - rekao je Dervišagić.

Istakao je da će se sva zemlja iz tabije ručno iskopati i tu će se ugraditi sigurnosna platforma koja će biti otvorena i za posjetioce. Kazao je i da je potrebno mnogo novca da se sve sanira i da će se radovi odvijati u fazama.

Očekuju pomoć

- Mi u ovom projektu, s pravom, očekujemo pomoć iz FBiH i EU. Od kolikog su značaja radovi na rekonstrukciji bedema kule i njenoj zaštiti od daljnjeg urušavanja, ne treba puno govoriti. Ona je simbol Gradačca, ali i cijele BiH - kazao je Dervišagić.

Radnici izvode kompleksne radove na bedemima. H. Čalić

Rekonstrukcija bedema kule koja je u toku, dodaje gradonačelnik, prva je faza i trajat će godinu.

Razgovori s donatorima

Od nastavka rekonstrukcije i stepena oštećenja zidina zavisi i eventualno odstupanje od prvobitnog plana. U međuvremenu se traga za izvorima koji bi osigurali nastavak finansiranja rekonstrukcije kompleksa.

Očekivanja se temelje na dosadašnjoj saradnji, a razgovori s donatorima već su otvoreni. Svi su saglasni da je neophodna sveobuhvatna obnova kompleksa, za šta su potrebni deseci miliona maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.