STANJE PRIPRAVNOSTI

Uprava civilne zaštite KS apelira: Zbog jakog vjetra i padavina odmah preduzeti preventivne mjere

Posebno apeluju na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi mogli pasti sa krovova

Očekuje se jak vjetar južnog smjera. Facebook

Z. K.

10.2.2024

S obzirom da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jak vjetar južnog smjera i da se očekuju udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h, a na planinama i visoravnima do 90 km/h u vremenskom intervalu od 10. februara od 00:00 sati do 11. februara 2024. godine do 10:00 sati na području cijele BiH, kao i za obilne padavine za područje Hercegovine i jugozapad Bosne za od 10. febrauar od 15 sati do 11. februara do 21 sat kojima može biti pogođeno i područje KS, iz Kantonalne uprave civilne zaštite upozoravaju sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog vjetra i kišnih padavina.

Izbjeći nesreće

Pravovremenom reakcijom će se stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra i poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apeluju na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogla pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, apeluju sugrađanima da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

- Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo DA ODMAH stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće jake udare vjetra i obilnije kišne padavine na području svojih općina –naveli su u saopćenju.

Prijaviti opasnosti

Napominju navedene subjekte da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.