DODIKOV ADVOKAT

Bubić: Prekršen je Zakon o krivičnom postupku BiH

Bubić je rekao da je sutkinja bila nedosljedna

Goran Bubić. RTRS

5.2.2024

Branilac predsjednika RS Milorada Dodika Goran Bubić rekao je da je plan odbrane iznesen pred Sudom, ali da je relevantno ono što se danas događalo na procesu.

- Bili smo svjedoci da je optužnica pročitana i protiv optuženog vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića koji nije bio u sudnici, što je protivno odredbi člana 245. Zakona o krivičnom postupku BiH. Optužnica je jedinstven akt koji se sastoji od tri dijela, u prvom dijelu optužnice koji ima 12 redova su obojica optuženih i nije bilo uslova da se taj dio ne adaptira odluci o razdvajanju postupka - rekao je Bubić nakon današnjeg pretresa koji je pred Sudom BiH održan u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika.

Sutkinja nedosljedna

Bubić je dodao da je sutkinja bila nedosljedna.

- Na prigovore odbrane da smatra da Tužilaštvo disponira optužnicu da bi onda rekla da se optužnica pročita samo protiv predsjednika Dodika a onda je Tužilaštvo pročitalo i onaj dio koji se odnosi na Lukića - rekao je Bubić.

Kako je rekao advokat predsjednika RS, drugo kršenje koje "pokazuje kontinuitet kršenja prava na odbranu a to je ova iznuđena situacija gdje su zbog takvog postupanja i odbijanja da se razjasni šta se čita danas nakon razdvajanja postupka gdje su bili prinuđeni da stave zahtjev za izuzeće“.

- Čitanje optužnice nije hitnost i sudija je imala obavezu da suđenje odgodi, ali do toga nije došlo - rekao je Bubić.

Optužnica pročitana

- Suđenje nije odgođeno, optužnica je pročitana s obrazloženjem koje se ne tiče ove faze postupka nego se tiče procesne faze, kada se prvi put ispituje osumnjičena osoba. To se ne može primijeniti na ovu situaciju čim je stavljen zahtjev, trebalo je da odgodi pretres - rekao je Bubić.

Nakon današnjeg pretresa, uoči kojeg je sudija Mirsad Strika zamijenjen sutkinjom Senom Uzunović, Sud BiH donio je odluku da novo ročište u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika bude održano 6. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.