SARAJEVO

Misija OSCE-a: Propustili smo da izvučemo pouku

Odjeci Holokausta naglašavaju našu individualnu i kolektivnu odgovornost da očuvamo i zaštitimo ljudska prava svih ljudi, navedeno je u saopćenju

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. OSCE

FENA

27.1.2024

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini se prisjeća miliona ljudi koje je progonio i ubijao nacistički režim i njegovi saradnici.

Zločin genocida

- Nezamisliva patnja Jevreja, Slavena, Roma i Sintija, osoba sa invaliditetom, seksualnih i vjerskih manjina, kao i mnogih drugih tokom jednog od najmračnijih poglavlja u historiji čovječanstva služi kao težak ali neophodan podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti - navodi se u saopćenju.

Nažalost, naglašavaju iuz OSCE-a, kao što možemo svjedočiti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, propustili smo da iz toga izvučemo pouku.

- Iako je neizreciva brutalnost Holokausta rezultirala pojmovima kojima se danas koristimo da bismo pokušali da razumijemo zločin genocida, još uvijek ne shvatamo u potpunosti istinske razmjere takvih užasa. 

Negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca, kao i uznemirujući rast broja incidenata motivisanih mržnjom i slučajeva govora mržnje, lokalno i globalno, često podrivaju naše pozive da se nešto slično ne dogodi „nikada više“ i pozive na bezuslovno odavanje priznanja i poštovanja za žrtve takvih zločina - kažu iz OSCE-a.

Odjeci Holokausta naglašavaju našu individualnu i kolektivnu odgovornost da očuvamo i zaštitimo ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu etničku, rodnu, seksualnu, rasnu ili vjersku pripadnost. Putem obrazovanja, dijaloga i nepokolebljive predanosti pravdi i odgovornosti možemo spriječiti ponavljanje najtežih grešaka počinjenih u istoriji.

Borba protiv diskriminacije i netolerancije

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini još jednom ističe svoju predanost borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije. Kao pojedinci, zajednice i vlade, moramo osuditi mržnju gdje god i kad god da se ona pojavi, istovremeno sarađujući na promovisanju empatije i poštovanja.

- Zajedno možemo napraviti korak ka budućnosti izgrađenoj na toleranciji i dostojanstvu - poručuju iz OSCE-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.