SARAJEVO

SIPA uhapsila četiri osobe: Oteli i mučili trojicu, pa uzeli 18.000 eura za otkup, jedan se dovodi u vezu s ubistvom u Bihaću

Osobe lišene slobode su sprovedene u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada

Akcija SIPA-e. Armin Durgut / PIXSELL (Fotografija ne održava opisane događaje)

S. S.

18.1.2024

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dana 17.01.2024. godine, na području Sarajeva, realizovali pretres jednog stambenog objekta i slobode lišili četiri osobe, državljane Afganistana, koje se sumnjiče da su od osobe koja ne boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri otete osobe, državljane Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000 i 10.000 eura. Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine, a osobe puštene.

Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala otete osobe, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedna osoba završila na bolničkom liječenju.

Također, jedna od osoba lišenih slobode se dovodi u vezu s krivičnim djelom ubistvo koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću, a koje se desilo 31.12.2023. godine. Osoba je lišena života tako što je izbodeno nožem.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa s područja Afganistana počinila krivična djela organizovani kriminal, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi s krivičnim djelom otmica iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih počinile osobe lišene slobode.

Osobe lišene slobode su sprovedene u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada. Tokom rada ostvarena je saradnja s policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) i Službom za poslove sa strancima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.