AFERA PRISLUŠKIVANJE

"Avaz" na licu mjesta: U toku ročište Osmici i Debevcu, Tužilaštvo ima nove dokaze

Iskazi svjedoka potvrdili su kome je i zašto Debevec naredio da sakrije dio dokumentacije, više od 60 spisa

Debevec i Mehmedagić u sudnici. Sud BiH

M. Aš - E. T. - B.C.

16.1.2024

Suspendirani i pritvoreni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), danas su se ponovo pojavili u sudnici Suda BiH. U 11 sati počelo je ročište pred sudijom Bracom Stuparom.

Novi dokazi

Razlog je taj što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo još dva mjeseca pritvora za Debevca i Mehmedagića, koji su uhapšeni prije mjesec u aferi „Prisluškivanje“, a nalaze se u pritvoru u Vojkovićima.

Debevec i Mehmedagić u petak su ponovo ispitani u Tužilaštvu BiH jer je ova pravosudna institucija, u odnosu na tačku “prisluškivanje sudija i tužilaca”, proširila istragu za osumnjičene za još dvije tačke.

Jedna se odnosi na davanje počasnih iskaznica OSA-e za tri osobe, među kojima je Denis Stojnić, sarajevski „poduzetnik“ i osoba koja je godinama bliska Osmici. Osmica je iskaznicu dao i preminulom sekretaru Ministarstva vanjskih poslova Adiju Hadžikapetanoviću te šefu Ureda za borbu protiv korupcije Erduanu Kafedžiću. Druga tačka je o tome kako je Debevec i prema čijem nalogu uništio spise o prisluškivanju.

Na desetine ih je nestalo. Tužilaštvo već ima dokaze o nestalim aktima. Iskaze je dalo na desetine svjedoka iz Suda, OSA-e i Tužilaštva koji su potvrdili ove navode, zbog čega je istraga i proširena.

Bliski saradnici

Prema dokazima Tužilaštva, Debevec je sakrio i uništio više od 60 akata koji se mogu dovesti u vezu s naredbama za prisluškivanje.

Iskazi svjedoka potvrdili su kome je i zašto Debevec naredio da uništi dio dokumentacije kako bi se sakrio trag. Radi se o bližim saradnicima, koji su svjedoci.

Imaju sve poruke, kome se gaće tresu

Kako je "Avaz" ranije objavio, SIPA je uspjela otključati njihove mobitele. Debevec je koristio tri mobitela i imao je četiri kartice, a Osmica je imao dva uređaja. Sve poruke sada će dobiti Tužilaštvo na uvid, zbog čega se mnogima već tresu gaće. Treći mobitel Debevec je krio od inspektora SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.