"AVAZOV" PRILOG

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić potvrdio za "Avaz": Sarajevo oborilo sve rekorde

Na osnovu rezervacija dolazaka gostiju za predstojeće praznike, vjerujemo da će ova godina zvanično statistički biti godina oporavka turizma

Fazlagić: Veći broj gostiju. Fena

21.12.2023

Rekordi su oboreni kada je u pitanju turistička sezona u Kantonu Sarajevo. Ovo je za „Avaz“ potvrdio direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić.

Povratak Kineza

- Možemo se pohvaliti rekordnom sezonom. Prema posljednjoj statistici, u 11 mjeseci 2023. godine bilježimo porast broja dolazaka za 35 posto u odnosu na prošlu godinu. Statistika noćenja pokazuje povećanje za 25 posto u odnosu prošlu godinu. Na osnovu rezervacija dolazaka gostiju za predstojeće praznike, vjerujemo da će ova godina zvanično statistički biti godina oporavka turizma nakon pandemije koronavirusa, koja je 2020. godine turizam bacila na koljena - istakao je Fazlagić.

Najviše dolazaka zabilježili su turisti iz Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Kine, Saudijske Arabije, SAD, Njemačke i UAE. Sada, kaže, rade na tome da vrate i kineske turiste u našu zemlju, koji su nekada bili naši glavni gosti.

Istakao je i kako se intenzivno radi na obilježavanju jubilarnih 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara te ističe kako je u februaru ispred Vječne vatre planiran koncert Tonyja Cetinskog, a brojna dešavanja bit će organizirana i na olimpijskim planinama. KS ove godine bilježi 35 posto više dolazaka te gotovo 25 posto više noćenja u odnosu na isti period lani. Prema riječima Adise Kušundžije, portparola Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ovo je rekordna godina kada je riječ o broju turista.

- Bilježimo 35 posto više dolazaka te gotovo 25 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Kada govorimo o statističkim dolascima, tu dominiraju strani gosti koji čine 60 posto u odnosu na 30 posto domaćih gostiju - navela je Kušundžija.

Istakla je da je i ta statistička slika promijenjena u odnosu na period pandemije koronavirusa, kada su dominirali domaći turisti.

Tokom ljeta u KS, tačnije u Sarajevu, organizirana su mnoga dešavanja, a posebno se izdvaja Sarajevo Film Festival (SFF), koji je privukao veliki broj gostiju, kako domaćih tako i stranih. SFF predstavlja vrhunac turističke sezone u KS i od Turističke zajednice KS prepoznat je kao nezaobilazan dio turističke ponude i jedan od najznačajnijih kulturnih i društvenih događaja u cijeloj regiji, koji privlači rekordan broj posjetilaca.

Navala tokom SFF-a

Ono što je važno istaći, a naveli su iz Turističke zajednice KS, jeste to da je tokom održavanja Sarajevo Film Festivala većina smještajnih kapaciteta u potpunosti bila rezervirana, a prihodi od turizma bilježili su porast.

- Sarajevo Film Festival je naš najveći brend. Naša sezona koja traje 12 mjeseci doživljava kulminaciju u avgustu, u vrijeme SFF-a - kazao je Fazlagić.

Spomenuo je i „Sarajevo City Card“, jedan od važnijih projekata Turističke zajednice Kantona Sarajevo koji korisnicima donosi brojne popuste i odlične uštede. Radi se o prvoj jedinstvenoj kartici za ulaz u muzeje i gradski prijevoz, a Turistička zajednica KS je prva institucija koja je uvela prodaju kartice putem interneta. Kupovinom „Sarajevo City Carda“ korisnici mogu posjetiti brojne sarajevske atrakcije, koristiti javni prijevozi i žičaru, a ostvaruju i popuste pri korištenju usluga hotelskog smještaja, itd.

Baščaršija vrvi od turista. Facebook

Trebevićka žičara ostvarila 354.371 vožnju

Javno preduzeće “Sarajevo” ispraća 2023. godinu zadovoljno, a podaci ukazuju na stalan rast broja posjetilaca, što potvrđuje da je Sarajevo zaista top-destinacija, izjavila je za Fenu Džena Zeničanin iz Sektora marketinga i promocije JP “Sarajevo”. Govoreći o Trebevićkoj žičari, ona je istakla da je žičara atrakcija koju gotovo svaki turista posjeti na svom putovanju i odmoru. Osim turista, tu su i stalni domaći gosti koji svaki slobodan trenutak žele provesti na čistom zraku. Zaključno s 30. novembrom, žičara je ostvarila 354.371 vožnju, što je oko 15.000 vožnji više u odnosu na isti period prošle godine.

Nove aviolinije

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je još jedan konkurs za nove linije s Aerodroma Sarajevo. Konkurs je identičan onom prošlom, osim što je sada predviđen i avion od 50 mjesta, dok je na prošlom bilo minimalno 100 mjesta. Nije tajna da se ovaj konkurs ponavlja kako bi se na njega javio „Norwegian Airlines“, koji je zakasnio na prošli konkurs, te se zbog toga nije mogao kvalificirati, a što je i više nego bitno za Sarajevo, piše avioportal „Zamaaero“.

Sarajevu nedostaju linije za Kopenhagen, te cjelogodišnja linija za Štokholm s najmanje dva leta sedmično, sada operira tek jedan let sedmično u sezoni, a dobro bi mu došli i letovi za Helsinki, te cjelogodišnja linija za Oslo.

Kako „Norwegian“ ima baze još i u Bergenu, Stavangeru, Trondhajmu, Rigi, Malagi, Alikanteu i Barceloni, nije nemoguće da otvori još neku liniju iz Sarajeva uz Oslo, Štokholm, Kopenhagen i Helsinki. Podsjećanja radi, nakon prvog konkursa, dogovorene su linije „Ryanaira“, „Wizz Aira“ i „Sunexpressa“, prenosi Biznisinfo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.