JASNA PORUKA

Iz Ambasade SAD za "Avaz": Istraga protiv Debevca i Mehmedagića važan korak u provođenju vladavine prava

Očekujemo da institucije BiH i svi njeni građani uvažavaju procese koje podrazumijeva provođenje bh. zakona, naveli su iz Ambasade SAD

Oglasili se iz Ambasade SAD. Avaz

19.12.2023

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica nakon što su ih jučer uhapsili pripadnici SIPA-e predati su u nadležnost Tužilaštva BiH.

Kako navode iz Ambasade SAD za portal "Avaza", zakoni BiH jednako važe za sve.

- Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladavinu prava, nezavisno tužilaštvo i pravosuđe i nezavisne institucije za provođenje zakona koje u ime građana Bosne i Hercegovine provode istrage, procesuiraju i kažnjavaju djela kriminala i korupcije. Zakoni BiH jednako važe za sve građane. Istraga protiv gospodina Debevca i gospodina Mehmedagića važan je korak u provođenju vladavine prava koja je temelj svake demokratije. Očekujemo da institucije BiH i svi njeni građani uvažavaju procese koje podrazumijeva provođenje bh. zakona - naveli su iz Ambasade SAD za "Avaz".

Podsjećamo, Debevec i Mehmedagić se sumnjiče za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Tužilaštvu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.