ZNAČAJAN POMOĆ

ZHK je pravo malo ekonomsko čudo: Po razvijenosti odmah iza Sarajevskog kantona, od općina se izdvajaju Grude

Ukupni prihodi ZHK rastu iz godine u godinu, pa su u 2022. prešli čak 5 milijardi maraka i došli do 5.235,810.329 KM

Grude. Grude-online

S. S. / Večernji list

12.11.2023

Najrazvijeniji kanton u Federaciji BiH je Sarajevski, a odmah iza nje smjestio se Zapadnohercegovački. Malo privredno čudo koje nema ni sto hiljada stanovnika, a bilježi izvrsne ekonomske rezultate, raste iz dana u dan. To je u Grudama na Susretu privrednika kazao i premijer ZHK Predrag Čović.

Ukupni prihodi ZHK rastu iz godine u godinu, pa su u 2022. prešli čak 5 milijardi maraka i došli do 5.235,810.329 KM, dok je neto dobit gotovo pola milijarde maraka, piše Večernji list.

Najviše milijardi donosi trgovina na veliko i malo te popravak motornih vozila i motocikala, dok iza slijedi prerađivačka industrija. Obje grane vuku više od dvije milijarde maraka.

Građevinari na glasu

Građevinarstvo je ostvarilo prihod od oko 205 miliona maraka, a premda su i to dobri brojevi, građevinari iz ZHK godinama su na glasu kao vrhunski pa bi se ovu oblast dugoročno moglo još pospješiti.

U građevinarstvu ZHK danas rade 953 osobe, a s obzirom na to koliko je ovaj sektor rastao i koliko vrijedi dobar radnik u odnosu na 2020., godinu koju uzimamo za prekretnicu u svijetu zbog pandemije, onda je jasno da se tu može još rasti. Gledajući četiri lokalne zajednice te kantone, Grude su najviše rasle, i to za 28,5 posto.

Međutim, sve četiri bilježe rast u odnosu na prethodno analiziranu godinu, pa je Široki Brijeg rastao za 24,2 posto, Posušje za 23,6 posto, a Ljubuški za 18 posto. Od poreza na dohodak u ZHK ostvarena su 23,2 miliona maraka prihoda. Izvoz po glavi stanovnika u ZHL bilježio je pozitivan trend i po glavi stanovnika iznosi 13 hiljada i 622 marke, što je povećanje za 40,1 posto u odnosu na 2021. i čak 104,5 posto u odnosu na 2020.

Rast plaća

Prosječna neto plaća u ZHK iznosila je 1002 marke, što je također ozbiljan rast ako uzmemo u obzir da je u 2021. ona bila 892 KM, a u 2020. godini 873 KM.

Vlada ZHK na čelu s Čovićem pripremila je i strateške ciljeve i prioritete u svom radu, donosi Večernji list. Strateški cilj broj jedan je ekonomski razvijen kanton. Fokus se stavlja na razvoj proizvodne i izvozno orijentirane privrede, podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, podršku ruralnom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji, razvoj turističke infrastrukture i promocija kantona kao turističke i poslovno privlačne regije.

U prostornom planu ZHŽK do 2033. godine također su među strateške ciljeve stavljeni cestovni koridori, poslovne zone, energetski objekti i zaštićena područja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.