RADNI SASTANAK

Košarac: Nastojimo osigurati poljoprivredni suverenitet BiH

Sekretar Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi Boban Ilić naveo je da je saradnja zemalja regiona odlična

Radni sastanak delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi. Amer Kajmović

FENA

7.11.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas na Jahorini da ministarstvo na čijem je čelu nastoji da osigura poljoprivredni suverenitet BiH i primjenu evropskih standarda. 

U obraćanju na 17. godišnjem radnom sastanku delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, Košarac je naveo da poljoprivreda u BiH može biti glavni sektor i da cijeni napore svih institucija u tom smjeru.

Relaksirati odnos Evropske komisije

Istakao je da Evropska komisija kroz direktive često koristi političke pritiske o pitanju poljoprivrede i da bi taj odnos trebalo relaksirati te poboljšati politike u bh. poljoprivredi.

- Osnovno pitanje je kako koristiti fondove EU za razvoj poljoprivrede i uskoro ćemo održati sastanak s entitetskim ministrima, kako bi što prije to pitanje bilo na dnevnom redu vlada - rekao je Košarac.

Na današnjem radnom sastanku učestvuju delegacije iz BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Moldavije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Gruzije, Češke, Francuske, te predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija.

Sekretar Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi Boban Ilić naveo je da je tehnička saradnja zemalja regiona na svim poljima odlična i da trenutno imaju deset ekspertskih radnih grupa.

Proces integracije u EU

Naglasio je da je u proteklom periodu međusobna robna razmjena značajno uvećana i da raste i dalje, te da je saradnja između ovih zemalja etablirana.

Na sastanku će biti razgovarano o različitim aspektima regionalne saradnje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kako bi se ubrzao proces integracije u Evropsku uniju.

Također, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će preuzeti predsjedavanje Skupštinom SWG-a za 2024. od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.