OSTAJE NA SLOBODI

Sud u Ljubuškom opet odbio odrediti pritvor Denisu Buntiću

Razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka

Denis Buntić. Ivo Cagalj / PIXSELL

M. Sm.

2.10.2023

Nakon što je Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom dana 28.09.2023. godine uvažilo žalbu Županijskog tužilaštva ZHK Široki Brijeg i ukinulo rješenje Općinskog suda u Ljubuškom od 23.09.2023. godine, te predmet vratilo sudiji za prethodni postupak na ponovno odlučivanja, sudija za prethodni postupak je ponovno dana 29.09.2023. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom Denisu Bntiću protiv kojeg se vodi istraga zbog osnova sumnje da je u stjecaju počinio kazneno djelo Nasilje u porodici iz čl. 222. st. 2 i st. 4 u vezi sa st. 1 KZ FBiH i kazneno djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 2 u vezi sa st. 1 KZ FBiH, a sve u vezi sa čl. 54. KZ F BiH, na koje rješenje je Kantonalno tužilaštvo ZHK Široki Brijeg ponovno uložilo žalbu zbog bitnih povreda kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, navodi se u saopćenju.

Zatraženo je da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sudiji na ponovno odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor.

Razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati kazneni postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.