NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Gradsko vijeće Grada Sarajeva: Usvojena ostavka zamjenika predsjedavajućeg Dragana Stevanovića

Data je saglasnost na tekst kojim će pobratimski Grad Magdeburg (SR Njemačka) odati počast žrtvama i preživjelim opsade grada Sarajeva

Sa današnje sjednice. Fena

FENA

27.9.2023

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su razmotrili razloge i odlučili da uvaže ostavku koju je podnio zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragan Stevanović.

Gradsko vijeće je usvojilo odluke o davanju saglasnosti na Program aktivnosti za Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. te Program aktivnosti za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, za 2024. godinu.

Saradnja između Grada Sarajeva i BHRT-a

Data je saglasnost na tekst kojim će pobratimski Grad Magdeburg (SR Njemačka) odati počast žrtvama i preživjelim opsade grada Sarajeva. Baner sa tekstom kojim se odaje počast žrtvama i preživjelim opsade Sarajeva, Odlukom Gradskog vijeća Grada Magdeburga, bit će postavljen u dvorani pobratimskih gradova.

Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Sarajeva i BHRT-a.

BHRT je izrazio namjeru da ponovo organizuje dječiji festival „Mali šlager” i održi ga prvog dana proljeća 2024. godine. Grad Sarajevo će, u skladu sa svojim objektivnim mogućnostima, pružiti finansijsku pomoć i podršku dječijem festivalu „Mali šlager” te će određena finansijska sredstva za te svrhe planirati u budžetu za 2024. godinu.

80. godišnjica prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a

Između ostalih, usvojena je inicijativa predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića da gradonačelnica Grada Sarajeva pripremi poseban program za obilježavanje 25. novembra, koji će, pored centralnog događaja, Svečane akademije, imati i druge sadržaje.

U obrazloženju inicijative je navedeno da je neophodno da, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo da veći značaj ovom velikom datumu kojim se obilježava obnova državnosti BiH, a posebno uzimajući u obzir da se ove godine obilježava 80. godišnjica prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a.

Usvojena je i inicijativa vijećnika Vedada Deljkovića da gradonačelnica, prilikom utvrđivanja rebalansa budžeta za ovu godinu, a najkasnije prilikom sačinjavanja nacrta budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu, planira sredstva u iznosu od 1.000.000 KM, putem kojih će se poboljšati i osigurati nesmetan rad i funkcionisanje sigurnih kuća širom BiH, kao vid podrške Grada Sarajeva ženama – žrtvama nasilja – saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.