POSLANIK SDA

Salko Zildžić ostaje bez funkcije u Parlamentu FBiH

Inače, počasne iskaznice mogu biti dodijeljene samo bivšim istaknutim uposlenicima

Salko Zildžić. Twitter

D. R.

22.9.2023

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i nekadašnji kik-bokser, Salko Zildžić, ostaje bez funkcije u Parlamentu BiH, ovo je potvrdio advokat Mirnes Ajanović.

Ajanović je ovo objavio nakon što je Zildžić priznao krivicu, zbog čega je osuđen na jednogodišnji zatvor koji može otkupiti.

- Zildžiću, zaključenjem sporazuma u Srbiji o priznanju krivice na kaznu zatvora od jedne godine (bez obzira što se u medijima navodi da je riječ o kućnom pritvoru) shodno odredbi člana 1.10 tačka 4. Izbornog zakona prestaje mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH - naglasio je.

Nosio vatreno oružje

Član 1.10 Izbornog zakona BiH navodi da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran „danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“.

Podjećamo, kako je ranije objavio portal „Avaza“, Zildžić je uhapšen 18. septembra u Srbiji zbog nošenja vatrenog oružja, sklopio je danas sporazum o priznanju krivičnog djela sa Višim tužilaštvom u Užicu.

Iskaznica OSA-e

Prema sporazumu, Zildžić je osuđen na kućni zatvor u trajanju od godinu dana koji će se izvršavati u BiH. Zildžićev advokat Radulović dodaje da sporazum treba da bude potvrđen od strane Višeg suda u Užicu.

On je u Srbiju ponio i iskaznicu OSA-e, iako nije uposlenik agencije. Inače, počasne iskaznice mogu biti dodijeljene samo bivšim istaknutim uposlenicima, uglavnom penzionisanim pripadnicima službe. Ako je, kako je svom advokatu Ljubiši Raduloviću kazao Zildžić, njegova iskaznica plod zezancije u nekoj Viber grupi, onda je, prema važećim bh. zakonima, riječ o krivičnom djelu krivotvorenje isprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.