OŠTRA REAKCIJA

SDP: Mostarska SDA - drugo ime za prodaju

Nije SDP bio dio Vlade Herceg-Bosne - već ministri iz SDA, poručili su

Arman Zalihić. M. Smajkić

S. S.

16.9.2023

Iako je naša politika okrenuta budućnosti, a u fokusu naših politika su ekonomske i socijalne teme, nakon niza neistina i laži ne možemo da ne reagujemo na saopćenje mostarske SDA u kojem manipuliraju javnost paušalnim tvrdnjama iz prošlosti, saopćili su iz SDP-a Mostar. 

- Tako SDP-u prišivaju poraz Guzina u kandidaturi za gradonačelnika Mostara, iako i ptice na grani znaju da je isti bio žrtveno jagnje ambicije Salema Marića da se ustoliči u fotelju predsjednika Vijeća. Podsjećamo SDP je glasao za Guzina, upravo da izbije argumente SDA da obmanjuje građane ovakvim spinovima. Znali smo i tada, da kojim slučajem NS nije stao na SDA-ovu nagaznu minu, da bi se u zelenom taboru našao neki novi Hasandedić koji bi glasao sam protiv sebe u korist HDZ-a.

Da je SDA imala iskrene namjere, podržala bi nekoga od kandidata koji je imao šansu za pobjedu. A kolike su bile šanse Zlatka Guzina najbolje svjedoči ostavka Salema Marića u Parlamentu FBiH i priprema da preuzme ulogu predsjednika Vijeća.

Deset činjenica

Ali kada nas, na našu žalost, već vraćaju u ratne i poratne teme, Hadžiosmanovićevi sljedbenici u lovu na izdajnike trebaju da znaju nekoliko činjenica:

1. Nije SDP povjerio odbranu Mostara u ruke HVO-a - već je to učinila SDA.

2. Nije SDP bio dio Vlade Herceg-Bosne - već ministri iz SDA.

3. Nije SDP Rimskim sporazumom smanjio Koschnickovu Centralnu zonu - potpisala ga je SDA.

4. Nije SDP poklonio Hidroelektranu Mostar u nadležnost EP HZHB - to je učinila SDA.

5. Nije SDP dva puta birao Ljubu Bešlića za gradonačelnika - već vijećnici SDA.

6. Nije SDP predao najveće kantonalne zavode (ZZO i ZZZ) u ruke HDZ-a, već je to učinila SDA.

7. Nije SDP podijelio MUP HNK i izabrao komesara iz HDZ-a - izabrala ga je SDA.

Ovlasti Kordiću

8. Nije naš ministar privrede s HDZ-om preglasavao svoje kolege, to je vaš odabrani kadar.

9. Nisu zastupnici SDP-a pristali na 7/5 u Vladi HNK, niti su davali izjave da je jednako: 8/4, 7/5 ili 6/6 - to su radile kolege iz SDA.

10. Nije SDP prebacio ovlasti Kordiću da sam postavlja direktore javnih poduzeća - već SDA.

Na kraju, kad ste već „zagrebali“ temu fondova za okoliš pitamo vas da li je patriotski s HDZ-ovim direktorom Nikom Marušićem provoditi otimačinu državnog zemljišta na Gubavici i u čemu se tu razlikujete od Milorada Dodika?

Sve ove činjenice ne možete sakriti jeftinim pamfletima u kojem politička imenovanja dovodite u kontekst sa neospornim ratnim zaslugama komandanta kojeg spominjete - samo iščitavajući historijske činjenice izgleda da se borio i protiv vas samih - poručili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.