DOGAĐAJ VISOKOG RIZIKA

MUP KS odbio zahtjev za održavanje protesta podrške Dodiku ispred Tužilaštva BiH

Protest je bio planiran u petak 1. septembra u 18 sati

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

S. S.

30.8.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS odbilo je zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u znak podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. predsjednika Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog podizanja optužnice Tužilaštva KS.

Protest je bio planiran u petak 1. septembra u 18 sati. Razlog za odbijanje održavanja protesta je to što se ovo smatrao događajem visokog rizika.

- Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga. Podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa. Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa - naveli su iz MUP-a KS.

Podsjećamo, optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića je podignuta zbog krivičnog djela neprovođenja odluke visokog predstavnika.

Iz Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH se ranije tvrdilo da je optužnica politički montirana i da je to razlog organizirana protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.