DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Nešković: Kada čujemo koliko mržnje iznosi Džaferović u diskusiji, moram biti zabrinut za budućnost BiH

Nešković je komentarišući Džaferovićeve optužbe na račun Beograda kazao da je očigledno da se u njegovom govoru osjete elementi mržnje

Želimir Nešković. SDS

S. S.

25.7.2023

Kada čujemo koliko mržnje je danas u svojoj diskusiji na sjednici Doma naroda PSBiH iznio šef Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović ne možemo a da ne osjetimo zabrinut za budućnost ove zemlje, kazao je delegat u Domu naroda PSBiH Želimir Nešković (SDS).

Nešković je komentarišući Džaferovićeve optužbe na račun Beograda kazao da je očigledno da se u njegovom govoru osjete elementi mržnje.

- Ljudima je potreban suživot i normalne namjere. Ne trebamo da gledamo unazad. Džaferović ne govori o zločinima koji su činjeni nad svačijim narodom ponaosob. Mogu se i ja dotaći Bratunca, Kravica, Sjekovca, Tuzlanske kolone, Dobrovoljačke ulice ali mislim da nam stalne međusobne optužbe za ratne zločine ne trebaju - istakao je Nešković.

Teška krivična djela

Dom naroda primio je k znanju informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu za koju je Nešković rekao da bi se kroz takvu informaciju mogao steći utisak da je Tužilaštvo radilo i više nego dobro.

- Po meni situacija u stvarnosti izgleda sasvim drugačije jer vlada veliko nepovjerenje javnosti u Pravosuđe BiH pa tako i Tužilaštvo BiH. Posebno se ističe neuspješno procesuiranje predmeta visoke korupcije, organizovanog kriminala, ratnih zločina, a i oni se selektivno ocjenjuju. Slabi su rezultati na rješavanju predmeta koji se odnose na teška krivična djela ubistava u oba entiteta - istakao je Nešković.

Politička korupcija

On je napomenuo da se Tužilaštvo BiH, kao i kompletno pravosuđe u BiH, uopšte ne bave predmetima političke korupcije i procesuiranjem izborne krađe.

- Smatram da upravo od političke korupcije potiču brojni problemi sa kojima se susrećemo i ako ovaj problem ne riješimo nećemo moći riješiti ni pitanje rada drugih institucija i njihovog funkcionisanja - upozorio je Nešković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.