MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković učestvuje na Međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum

Prvog dana Foruma ministar Konaković učestvovat će u panel-diskusiji

Konaković: Službena posjeta Dubrovniku. Fena

A. O.

7.7.2023


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će na Međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum, koja se 07. i 08. jula 2023. godine održava u Dubrovniku pod nazivom “Navigating the Global Reshuffle”.

Prvog dana Foruma ministar Konaković učestvovat će u panel-diskusiji o temi „Radna migracija u jugoistočnoj Europi: kako je najbolje iskoristiti”, a potom će prisustvovati svečanoj večeri kojoj je domaćin predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Drugog dana 16. izdanja Dubrovnik Foruma ministar će biti učesnik panela pod nazivom “Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum”. Na panelu će, uz ministra Konakovića, učestvovati ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc (Gervalla-Schwarz), visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), posebni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar), posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i posebni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan lord Stjuart Pič (Stuart Peach).

Predviđeno je da na marginama konferencije ministar Konaković održi više bilateralnih susreta, među ostalim, sa posebnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan i zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Gabrielom Eskobarom te visokim predstavnikom Evropske unije i potpredsjednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom (Josepom Borrellom).

Dubrovnik Forum 2023 bit će posvećen razmjeni mišljenja u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinu i sigurnosnim izazovima, s fokusom na dinamiku i potrebe globalne geopolitike i geoekonomije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.