POZIVA SE NA USTAVNI SUD

Dodik komentirao sadržaj "nepročitanog" pisma OHR-a

Kristijan Šmit se Vijeću sigurnosti UN-a obratio kao visoki predstavnik BiH

Dodik reagirao na Šmita. Instagram

D. H.

7.7.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik komentirao je pismo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koje je stiglo u njegov ured. Kazao je kako je pismo vratio bez da ga je pročitao, dodavši kako je isti "lažan i nelegalan". 

Ali, već u drugoj rečenici kaže da je pismo "nevjerovatne sadržine". Također, poziva se na presudu Ustavnog suda BiH- pravosudne ustanove za koju je pokrenuo proceduru, a NSRS izglasala da se odluke ne provode na teritoriji RS.

U odgovoru je Dodik naveo kako se pozvao na Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH kojim se reguliše imenovanje visokog predstavnika u BiH.

- Ustavni sud BiH u plenarnom sazivu u predmetu broj AP 953/05, rješavajući apelaciju Milorada Bilbije i drugih, na osnovu člana VI/ 36) Ustava BiH, člana 59. stav 2. alineja 2., člana 61. stavovi 1. i 2. i člana 64. stav 2. Pravila Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 8. jula 2006. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu o usvajanju apelacije, gdje se u obrazloženju iste u tački 46. navodi: ‘imenovanje potvrđuje Savjet bezbjednosti UN-a koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum’. Prekršili ste i ovu odluku Ustavnog suda BiH, pogotovu onaj dio koji se odnosi na Savjet bezbjednosti UN-a, dakle Savjet za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koji se ne spominju u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH. Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno, čime činite krivično djelo - navodi se u pismu Milorada Dodika.

Podsjetimo, Kristijan Šmit se Vijeću sigurnosti UN-a obratio kao visoki predstavnik BiH te podnio izvještaj o stanju u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.