VAŽAN SASTANAK

Satler i Marfi danas na političkom dijalogu sa vlastima FBiH

Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta

Johan Satler i Majkl Marfi. Twitter

A. O.

20.6.2023

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) danas će u Sarajevu imati susret sa predstavnicima vlasti Federacije BiH.

Sastanak ambasadora EU i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije BiH je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD-a evropskom putu BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuto je da je dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU.

Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Satler i Marfi će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a planiran je i politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će biti govora o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU i SAD, najavili su iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.