ŠTRAJK

Zenički rudari odbili sići u jame

Danas je istekao rok za isplatu aprilske plate i toplog obroka, a zahtijevaju i isplatu dijela plate za mart

Zenički rudari. Fena

FENA

25.5.2023

 Rudari druge smjene Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica nisu u 15 sati sišli u jame, a menadžmentu tog preduzeća poručili su da ih niko ne može spriječiti da štrajkuju.

Direktor Mensur Hukić izložio je situaciju u kojoj se nalazi preduzeće, a što je danas prezentirao i novinarima na pres-konferenciji.

Hukić je radnicima kazao da bankama treba "barem dva dana" da sa računa skinu sve blokade, čak i da u toku sutrašnjeg dana osiguraju novac za isplatu plata, a za koje im nedostaje više od 1,4 miliona KM.

- Direktore, najmanje si kriv. Ali, imat ćete problem ovdje. Zovite i tražite plate - kazao je Džemal Vardo, te dodao da rudari neće raditi bez plate.

Danas je istekao rok za isplatu aprilske plate i toplog obroka, a zahtijevaju i isplatu dijela plate za mart, odnosno novca za rate kredita koji su im banke već skinule sa njihovih računa.

Rudari su poručili da zahtjevaju dolazak federalnog premijera Nermina Nikšića, direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admira Andelije i svih nadležnih za rudnike. Radnici su se okupili kako bi poslovođe obavile evidenciju, ali ne žele ići na posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.