PREDSJEDNIK RS

Dodik se sutra sastaje s Putinom: Uručit će mu Orden za zasluge RS

Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije, izjavio je Dodik

Dodik i Putin: Jedan od ranijih susreta. Twitter

A. O.

22.5.2023

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik (SNSD) sutra bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a šef predsjedništva RS u Moskvi Duško Perović je u intervju za RIA Novosti kazao da će Dodik Putinu uručiti orden.

- Da, predsjednik je odlikovao predsjednika Putina Ordenom za zasluge, između ostalog kao zahvalu Rusiji za odgovarajuću podršku. On će ovaj orden uručiti tokom posjete - rekao je Perović.

Inače, odluku o dodjeljivanju oredena RS na ogrlici Vladimiru Putinu, Dodik je donio još 8. januara ove godine.

- Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju - rekao je Dodik u Banjoj Luci na svečanosti dodjele odlikovanja.

U intervjuu je Perović optužio i Zapadnu Evropu da je uvela neizgovorene sankcije RS i da ih pokušava finansijski blokirati, a da MMF nije isplatio tranšu kredita koja je već potpisana.

- Ako se RS osamostali, to se neće dogoditi po planu. Nemojte misliti da je Milorad Dodik lud i da je naše rukovodstvo ludo. Oni su vrlo trezveni ljudi, vrlo ispravno procjenjuju situaciju. Ali ako Bošnjaci, ponavljam, potpomognuti svojim zapadnim mentorima, zapravo krenu u proces mljevenja Bosne i Hercegovine, kroz implementaciju nove doktrine koja se sada forsira, posebno iz Njemačke, koja Dejtonski sporazum naziva zastarjelim - rekao je Perović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.