KAKO SE ZAŠTITITI

Medvjedi nanose velike štete pčelarima na Kupresu

Ističe kako se još ne zna kakva će biti pčelinja sezona, a pčelarima se učestalo kroz godine pojavljuje ovaj veliki problem

Medvjed uništio košnice. Fena

FENA

8.5.2023

Na području općine Kupres medvjedi u potrazi za hranom sve češće uništavaju pčelinjake, a u zadnje vrijeme stradale su desetine košnica.

Kako je za Fenu kazao Marijan Rebrina iz Kupresa, koji na svom imanju drži pčelinjak, medvjed mu je ovih dana isprevrtao te uništio desetak košnica.

- Mada su košnice bile zaštićene ogradom, to nije spriječilo medvjeda da napravi veliku štetu - kazao je Rebrina.

Ističe kako se još ne zna kakva će biti pčelinja sezona, a pčelarima se učestalo kroz godine pojavljuje ovaj veliki problem uništavanja pčelinjaka od medvjeda.

Rebrina kaže kako to nije pojedinačni slučaj što se dogodio na njegovom imanju te da tih upada medvjeda ima još, navodeći primjer u naselju Blagaj gdje je još jedan pčelinjak stradao, također s desetak košnica.

- Ovi slučaji su prijavljeni nadležnim institucijama, kako bi se pomoglo pčelarima u rješavanju ovog problema jer su medvjedi zaštićeni Zakonom i od prije tri godine zabranjen je njihov odstrjel, no niko ne pruža zaštitu za učinjenu štetu i ugrožavanje života - napominje ovaj pčelar. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.