RAZGOVOR

Profesor Esad Bajtal za "Avaz": Ovo je vrijeme lažne gospode, lažnih diploma i teških neradnika

Kad se zaposle oni blefiraju da rade, sjede, dangube, a dobro su i uredno plaćeni, govori Bajtal

Esad Bajtal. Printscreen

Alen Bajramovic

1.5.2023

Ovo je vrijeme neradnika, jer dominira kultura nerada, kazao je za "Avaz" poznati bh. sociolog i filozof prof. dr. Esad Bajtal. Za razliku od vremena kada se cijenilo znanje, rad i radnik, kada se živjelo od svojih ruku, danas su u prvom planu podobnost, lični interes i "snalaženje".

- Kako da rade ljudi sa lažnim diplomama i bez znanja? Kad se zaposle oni blefiraju da rade, sjede, dangube, a dobro su i uredno plaćeni. Zovu ih ovako ili onako, političari, politikanti, nacionalisti, kleronacionalisti, neofašisti ... ovo je njihovo vrijeme – kaže Bajtal.

Radnik bio više cijenjen

O vremenima do 90-tih i danas postoje različiti stavovi, ali brojni su i neoborivi dokazi da je radnik bio mnogo više cijenjen, a socijalna jednakost izraženija.

- Plaćeni odmori sa regresom u džepu, tri obroka dnevno u svom odmaralištu na Jadranu, ne samo za radnike već za njihove porodice. To danas nije predmet ni snova, a bilo je stvarnost. I sad kažu da ta stvarnost, s odmorima, plaćama, školovanim ljudima, strukom, industrijom, privredom, da sve to nije valjalo, a da ova propast valja?! Ovo je vrijeme lažne gospode, lažnih diploma i teških neradnika, a ono je bilo vrijeme ljudi, rada i radnika – ističe Bajtal.

Živimo u teatru apsurda, tvrdi naš sagovornik, komentirajući primjer da par stotina okupljenih građana kliče bivšem federalnom premijeru ili činjenicu da su nacionalisti i "zaštitnici" nacionalnih interesa dozvolili da im nacije budu gladne i obespravljene.

Pravo na rad i radnička prava

- Pravo na rad i radnička prava samo je jedan segment ukupnih prava na ljudski i dostojanstven život. To je ovdje pogaženo, jer na svakom koraku imate prevaru, mahinaciju, manipulaciju, sve da vas ponize do te mjere da vam se više ovdje ne živi, pa onda bježite u svijet koji je koliko – toliko normalan. Bježite od nenormalnog, od samozvanih čuvara vitalnog nacionalnog interesa, a dobro vam je samo tamo gdje njih nema. Je l zaista nekome životni nacionalni interes da bude gladan, ponižen, neliječen ... Sjetimo se afera u vrijeme COVID-a. Fondovi ne služe da mu se kupuju lijekovi već se pod plaštom kupovine nečega što bi trebalo da pomogne pare trpaju u vlastite džepove – dodaje profesor Esad Bajtal.

Proces promjena u BiH je počeo odlaskom u opoziciju jedne od nacionalističkih stranaka. Bajtal kaže da će promjene doći, ali ih ovim tempom većina neće dočekati – mi ćemo umrijeti čekajući a djeca će nam otići.

"Suština demokratije je promjena"

- Prava je sreća odlazak ovih što nam 30 godina sjede za vratom. Suština demokratije je promjena, a ovi što sada lažu, kleveću, prijete, nema šta ne rade da ne bi otišli s vlasti, tvrde da su demokrate. Čak im se i stranka tako zove, ima ono D u sredini. Dakle, hoće 1.000 godina da vladaju, neće ni po koju cijenu da odu, a zovu sebe demokratama. Suština demokratije je da onaj ko neće ili ne zna da radi, onaj koga narod neće, treba da ide. Da dođu drugi, da pokušaju da nešto promijene. Historija će naći neki izlaz, ali najgori su historijski odgovori. Najbolji su civilizacijski, papir, olovka, kako se svugdje u svijetu radi. Vlade se u tri godine promijene više puta i to je normalno. Nisi uradio što si obećao – ideš. Ovdje ništa ne uradi i neće da ide – zaključuje profesor Esad Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.