PREKO IRB-A

Propali milionski krediti koje je Vlada RS direktno dala firmama

Firme i institucije koje su dobile državne kredite još nisu vratile 27,8 miliona maraka

RS će ostati bez miliona maraka. Capital

H. J. I. / Capital

25.4.2023

Vlada RS je po svom nahođenju i kroz posebnu kreditnu liniju preko Investiciono-razvojne banke (IRB) RS iz 2014. godine ustanovama i privatnim firmama podijelila 65,5 miliona maraka. 

Ti zajmovi su pod pritiskom MMF-a ukinuti 2016. godine, ali firme i institucije koje su dobile državne kredite još nisu vratile 27,8 miliona maraka. RS će ostati bez miliona maraka i otpisati dio duga, jer su pojedina preduzeća u međuvremenu propala.

Krediti se dijele selektivno

To je dokaz da su bili u pravu svi koji su kritikovali ovakvo raspolaganje državnim novcem, upozoravajući da se krediti dijele selektivno, podobnim firmama koje nisu mogle dobiti bankarske kredite jer su već prezadužene.

Među njima je Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS koji je 2015. godine na zajam dobio milion maraka.

Ova ustanova je zbog kriminala o kojem je CAPITAL naširoko pisao propala, a ostali su dužni 1,2 miliona maraka što jasno govori da nisu vratili gotovo ništa.

Slična situacija je i sa preduzećem “Biteks” iz Bileće. Pravni sljedbenik preduzeća “Nikola Tesla” a koje je upropastio savjetnik Milorada Dodika Dragan Vučetić dobilo je kredit od 250.000 maraka.

Ne samo što nisu vratili glavnicu nego im je dug sa kamatama sada 355.144 KM.

Omča oko vrata

Pojedina preduzeća ne kriju da im je kredit po ovoj kreditnoj liniji velika omča oko vrata.

Tako je uprava "Aerodroma RS" prošle godine priznala da postoji rizik da neće moći vratiti sedam miliona KM.

Novac su dobili 2016. godine po kamatnoj stopi od 5,4 posto. Rok plaćanja je 14 godina sa grejs periodom od četiri godine, a koji je kasnije u vrijeme pandemije produžavan.

Od tada su vratili oko 1,2 miliona KM pa je njihov dug po ovom osnovu danas 5,88 miliona KM. Mjesečna rata im je oko 100.000 maraka.

O poslovnom kolapsu u Novoj drvnoj industriji “Vrbas” CAPITAL je pisao prije nekoliko sedmica.

Vlasnik Ljubomir Ljubo Ćubić radnicima duguje nekoliko plaća, a lageri su puni neprodate robe. Nad glavom im visi kredit od 6,5 miliona KM kojeg su otplatili samo jedan manji dio.

Bolnicama podijeljeno ukupno 14 miliona KM

Posebnom kreditnom linijom Vlada RS spašavala je i gasila požare u bolnicama.

Njima je podijeljeno ukupno 14 miliona maraka, od čega pet UKC-u u Banjoj Luci.

Vraćeno je manje od trećine novca, a ukupan dug je 10,22 miliona KM.

Nisu svi korisnici Vladinih kredita, a bilo ih je 25, ostali dužni novac.

Putevi RS vratili su 10,4 miliona maraka, "Elektroprivreda" šest miliona KM, bolnica "Mladen Stojanović" milion KM.

Kada je riječ o privatnim preduzećima, “Mikroelektronika” je vratila pozajmljenih 1,4 miliona KM, a “Armako” iz Prnjavora 600.000 KM.

"Dali kredite da se ne vrate"

Ekonomistica Svetlana Cenić u izjavi za CAPITAL konstatuje da su krediti po ovoj kreditnoj liniji dodijeljeni kako se ne bi vratili.

Prema njenoj ocjeni, sve je rađeno da se zaobiđu redovne procedure gdje bi zahtjevi ustanova i preduzeća bili odbijeni jer ne bi ispunili uslove.

- Sve ovo što je Vlada dala mimo komercijalnih banaka nikada ne bi moglo da prođe odjeljenje za rizik u nekoj od tih banaka, jer banka ne bi na sebe preuzela tako rizične kredite - kaže ona.

Dodaje da je Vlada ovim miješanjem u bankarski sektor prekršila zakon.

- IRB je davala kredite direktno bez posrednika, iako to nije komercijalna banka. Ona nije zakonski nadležna za direktan plasman sredstava - zaključila je Cenić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.