KAZNA DO 10.000 KM

Inspekcija KS formirala predmet u vezi lava na Poljinama

Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dobio je prijavu, navode iz KUIP-a

Muškarac koji drži lava na Poljinama. Printscreen / Instagram

A. O.

19.4.2023

Nakon što se u javnosti pojavila vijest da Ibrahim Al Havai (Hawai) drži lava na Poljinama, u Sarajevu, formiran je predmet za dalje postupanje u saradnji sa policijskim i drugim organima, po potrebi.

- Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dobio je prijavu kojom se inicira inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u sarajevskom naselju Poljine – potvrđeno je za portal „Avaza“ iz KUIP-a.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja, a kako je već često viđeno u Bosni i Hercegovini, zakoni se krše i ne poštuju, pa tako i ovaj. Ovim zakonom za kršenje navedenih odredbi propisane su novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30 do 10.000 KM.

U skladu sa članom 38. istog zakona, iz KUIP-a pojašnjavaju da inspektor može privremeno ili trajno oduzeti životinju i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto o trošku imaoca ili vlasnika, uz napomenu da u konkretnom slučaju činjenice tek treba utvrditi, a na osnovu kojih će se odlučivati o daljim mjerama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.