ZNAČAJAN DATUM

Dan sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu u periodu 1992-1995. godina 14. maja

Uz sjećanje na tragično stradale vršnjake, djeca Goražda koja danas odrastaju u ovom gradu će poslati poruku mira za budućnost, rekao je Imamović

Sa održanog sastanka. Fena

FENA

18.4.2023

U Goraždu će ove godine prvi put biti obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu ovog grada u periodu 1992 – 1995. godina.

Odlukom Gradskog vijeća Goražde za Dan sjećanja ustanovljen je 14. maj, koji je uvršten u Kalendar značajnih datuma Grada Goražda. Organizacioni odbor danas je utvrdio dvodnevni program obilježavanja tog datuma u kojem će učestvovati više stotina djece i mladih Goražda.

Obilježavanje sjećanja

- Želimo da se obilježi sjećanje na 576 ubijene djece Goražda što se prvi put nakon toliko godina i zvanično obilježava. Ovu inicijativa vijećnika Amara Imamovića, Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo i sačinili smo tim ljudi koji će sve to organizirati, kako bi se ovaj datum dostojanstveno obilježio – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Programom su planirani brojni sadržaji, između ostalog, otvaranje izložbe naziva "Majka’’ autora Jakuba Hubjera, javna tribina te polaganje cvijeća na spomen-obilježje.

Performans djece

Centralni dio programa bit će performans djece "Da rata ne bude" u znak sjećanja na svu ubijenu djecu u Goraždu u periodu 1992.-1995., koji će se održati na Mostu Alije Izetbegovića i na platou JU Centar za kulturu Goražde, a izvest će ga učenici OMŠ “Avdo Smailović” s goraždanskim mališanima.

- Uz sjećanje na tragično stradale vršnjake, djeca Goražda koja danas odrastaju u ovom gradu će poslati poruku mira za budućnost, uz apsolutno uvažavanje prošlosti i svega što se dešavalo u najtežim vremenima kada je veliki broj djece Goražda ubijen i ranjen - naglasio je Imamović.

Osim goraždanske, u programu oblježavanja učestovat će i djeca iz drugih općina u sastavu BPK Goražde, a u organizaciju je uključeno i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde te brojne ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.