"RAZNIJET ĆU IH"

Uhapšen doktor Jasmin Mujanović zbog prijetnji tužiteljici i sutkinji

Prema dostupnim podacima, Mujanović je uhapšen jutros prilikom dolaska na sud

Jasmin Mujanović. Facebook

H. J. I.

10.3.2023

Jasmin Mujanović iz Zenice uhapšen je danas zbog prijetnji tužiteljici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i sudiji Općinskog suda u Zenici, a sve zbog krivičnog procesa koji se protiv njega vodi na ovom sudu. 

Prijepodne se MUP ZDK obratio jasnosti sa informacijom o hapšenju i procesuiranju osobe koja se dovodi u vezu sa prijetnjama tužilačkim i sudskim zvaničnicima u ZDK, ali nije saopćeno više detalja. U poslijepodnevnim satima potvrđeno je da je osoba koja je prijetila uhapšena.

Optužnica podignuta u septembru prošle godine

Prema informacijama do kojih se moglo doći putem zvaničnih izvora, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 05.09.2022. godine, podiglo je optužnicu protiv Jasmina Mujanovića i Ulmihane Kurtalić zbog produženog krivičnog djela zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz člana 219. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ FBiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 07.09.2022. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici. Uvažavajući presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja, objavljena je anonimizirana optužnica u cilju zaštite oštećenih lica, svjedoka, službenih evidencija.

Zanemarivali djecu

U njoj je navedeno da je podignuta protiv:

1.MUJANOVIĆ JASMINA iz Zenice, osuđivan presudom Općinskog suda u Zenici broj: ……… od 05.06.2020. godine, za krivično djelo iz člana 332. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, na kaznu zatvora u trajanju od 2 mjeseca, ne vodi se drugi krivični postupak,

2. KURTALIĆ ULMIHANE, iz Zenice, neosuđivana, ne vodi se drugi krivični postupak,

što su, u dužem vremenskom periodu tokom 2021. godine, pa do 04.03.2022. godine, na području Zenice, kao roditelji grubo zanemarili svoje funkcije zbrinjavanja i odgoja zajedničke mldb. djece i to: mldb…….., ……… i …….sa kojim žive u zajedničkom domaćinstvu, na način da su usljed konzumiranja alkohola i droga, propustili da vode brigu o higijeni i zdravlju djece, odlasku u školu mldb. ……. i njegovim školskim obavezama, te djecu ostavljali često bez nadzora i fizički kažnjavali, kao i opstruirali saradnju sa JU Centrom za socijalni rad Zenica tokom vođenja postupka i posjeta porodici, iako su svjesni da tako postupajući grubo zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja djece, to i htjeli, zbog čega su od strane oca osumnjičene K. I. i prijavljeni JU Centru za socijalni rad Zenica, dakle, kao roditelji grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime su, svako ponaosob, počinili produženo krivično djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz člana 219. stav stav 1. KZ F BIH, u vezi sa članom 55. istog Zakona.

Doktor u Kantonalnoj bolnici Zenica

Mujanović je inače ljekar u Kantonalnoj bolnici Zenica, a prema dostupnim podacima, prije nekoliko godina prouzrokovao je i doživio tešku saobraćajnu nesreću, od koje ima trajne posljedice, a i dugotrajno je liječen.

Jučer u poslijepodnevnim satima i jutros je Mujanović na društvenim mrežama ostavio nekoliko statusa, u kojima je vrijeđao i prijetio tužiteljki Rasmi Baždalić i sutkinji Aidi Smajiš, između ostalog riječima “Raznijet ću ih, ili grob”.

Prema dostupnim podacima, Mujanović je uhapšen jutros prilikom dolaska na sud, te ako je i ozbiljno planirao da izvede napad, nije ga uspio realizirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.