USTUPITI PREDMET

Tomislavu Kovaču se za genocid mora suditi u Srbiji

Tužilaštvo BiH nastoji pronaći modalitet za njegovo procesuiranje kako bi se spriječila nekažnjenost zločina, kazali su iz ove institucije

Kovač: Odgovoran za brojne ratne zločine. Screenshot

Alen Bajramovic

8.3.2023

Iako se tereti za najteže krivično djelo – genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, uprkos potvrđenoj optužnici i međunarodnoj potjernici, ratni ministar unutrašnjih poslova Tomislav Kovač već pet godina sasvim normalno živi i radi u Srbiji. U susjednoj državi, koja je postala utočište brojnim osumnjičenim i osuđenim ratnim zločincima iz BiH, Kovač čak važi i za uglednog biznismena.

Sve se zna

U Tužilaštvu BiH su nam kazali da je ustupanje predmeta usložnjeno jer se optuženi Kovač tereti za krivično djelo genocid.

- Tužilaštvo BiH će, zajedno s Tužilaštvom pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS) i Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, nastojati pronaći modalitet za njegovo procesuiranje kako bi se spriječila nekažnjenost zločina - kazao je za “Avaz” portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema riječima naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Ermina Kuke, Sud BiH je do sada raspisao međunarodne potjernice za 11 pravomoćno osuđenih te još 52 osobe protiv kojih su podignute ili potvrđene optužnice za ratne zločine.

- Njih devetorica su optužena za genocid, a među njima je i Tomislav Kovač, načelnik SJB Ilidža i ratni ministar unutrašnjih poslova RS, kojem je 18. januara 2018. potvrđena optužnica za krivično djelo genocid u “sigurnim zonama” UN-a Srebrenici i Žepi - podsjetio je Kuka.

42 Bošnjaka

Kako je dodao, iz optužnice je izostavljen dio koji se odnosi na ulogu Tomislava Kovača u zločinima nad Bošnjacima na prostoru Ilidže početkom 1992. godine.

- Tu se posebno izdvaja neprocesuiranje zločina nad 42 Bošnjaka odvedena iz ulice Kasindolska 14. maja 1992. godine, koji su kasnije mučki ubijeni. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici na Romaniji 2007. godine. Ovaj zločin nije predmetom optužnice iako je Kovač o tome javno govorio za medije - kazao je Kuka.

Činjenicu da je Kovač vlasnik firme “Aleksandrija“ iz Zvornika Kuka komentira kao dokaz pune podrške političkog režima Srbije i entiteta RS.

- Iako BiH ima potpisane sporazume sa susjednim Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom o izručenju optuženih za krivična djela, osobe optužene za počinjenje ratnih zločina izuzete su iz sporazuma. To Kovaču i njemu sličnima omogućava da slobodno žive i rade u susjednim državama, a da optužnice ostanu mrtvo slovo na papiru - istakao je Kuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.