NAKON SJEDNICE SENATA

Škrijelj: Ključni dokumenti o Sebijinoj diplomi nedostaju, Konakovićeva diploma nije problematična

Otkriveno je da je 35 diploma bilo falsificirano od strane fizičkih lica izvan Univerziteta, izvan Sarajeva, izjavio je Škrijelj

Škrijelj: Od tog ukupnog broja utvrđeno je nula diploma da su nezakonito i nelegalno stečene na UNSA. E. ABAZ

Piše: A. O. - E. A.

10.11.2022

Sjednica Senata UNSA na kojoj se raspravljalo o diplomama Sebije Izetbegović i Elmedina Konakovića je završena.

Tom prilikom prisutnima se obratio i rektor UNSA Rifat Škrijelj koji je izjavio da je Senat UNSA primio informaciju o broju kontrolisanih i revidiranih diploma od 2016. do 2022. godine.


Zahtjev institucija

- Univerzitet u Sarajevu je prekontrolisao preko 22.400 diploma po zahtjevu različitih institucija u BiH i izvan BiH. Radi se o kontroli diploma po zahtjevima institucija koje su zapošljavale uposlenike ili su imale uposlenike za koje su htjeli da provjere te diplome. Od tog ukupnog broja utvrđeno je nula diploma da su nezakonito i nelegalno stečene na UNSA. Nijedna diploma nije od 22.400 stečena suprotno zakonu. Otkriveno je da je 35 diploma bilo falsificirano od strane fizičkih lica izvan Univerziteta, izvan Sarajeva, da je neko uzeo nečiju diplomu pa je falsificirao i napravio sebi diplomu. Tih 35 diploma su procesuirane i one su otišle u promet prema institucijama koje idu u dalje procese – rekao je Škrijelj.

On je dodao da kada je u pitanju tačka dnevnog reda probudila je interesovanje javnosti jer su postojale dvije diplome koje su kontrolisane od strane nadležnih institucija koje se bave tim poslom, a to je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.


Dvije diplome

- To su dvije diplome. Jedna je od uvažene profesorice Sebije Izetbegović, a druga je od uvaženog gospodina Elmedina Konakovića. Te dvije diplome su kontrolisane od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i to ne po zahtjevu Univerziteta u Sarajevu, nego po zahtjevu trećih lica – izjavio je Škrijelj.

Škrijelj je između ostalog kazao da je kontrola za diplomu Konakovića bila kontrolirana 2019. i 2022. godine. 

- Gospodin Elmedin Konaković danas nije bio na Senatu raspravljan kao problematičan, diplomatski, postdiplomatski UNSA i nismo nikakve zaključke usvajali u vezi s tim, jer je prije današnje sjednice Senata, ranije, možda prije mjesec dana, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja nakon inspekcijskog nadzora kad inspekcija nije donijela nikakvu mjeru, onda je Vijeće fakulteta održalo vanrednu sjednicu, zauzeli svoje stavove i upoznali javnost sa tim - rekao je Škrijelj. 



Kada je u pitanju diploma magistra Sebije Izetbegovića, Škrijelj je naveo sljedeće:

- Senat je usvojio jedan zaključak i zatražio od Medicinskog fakulteta, sa 34 glasa "za", pet suzdržanih i 7 protiv, da se formira komisija koja će pregledati kompletnu njenu dokumentaciju. I dostaviti Senatu izvještaj u narednih 30 dana. U dokumentaciji koju trenutno imamo, ima nedostataka koji nisu jednostavni za ignorisati. Također, ostavili smo pravo i mogućnost Sebiji Izetbegović da da izjavu. Tako da u onome što će nam dostaviti imamo i njeno izjašnjenje - rekao je rektor UNSA.

Što se tiče krivične i zakonske odgovornosti, rekao je da Senat nije tim bavio.

- Nismo se bavili ni predmetom koji vodi Tužilaštvo KS. Mi nismo ni tražili da se vodi taj predmet. Tužilaštvo i sud su neovisne institucije i mediji imaju svoju slobodu - naveo je Škrijelj.

- Postavljali su mi pitanja hoće li UNSA uzeti diplomu. Mi to ne možemo mimo zakona i procedura. UNSA je ozbiljna institucija, ali radi integriteta i skidanja hipoteke ova sjednica je danas održana - istakao je on.

Sporna dokumentacija

Novinari su pitali šta je konkretno sporno u dokumentaciji.

- Mi u jednom paketu dokumenata koji je sastavio Medicinski fakultet i KCUS, nemamo uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu. Nema da je izvršena ekvivalencija. To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij. Prof. Izetbegović možda to ima kod sebe, ali ne želi dati. Mi ne znamo. Akt koji smo dobili iz Zagreba nije dovoljan da mi možemo postupati. Akte koje je dobila Inspekcija i Tužilaštvo KS mi ne smijemo koristiti jer nisu nama izdate. Kada te institucije završe posao, vidjet ćemo šta dalje. Oni još nikakve mjere nisu donijeli. Ovo je historijski važno, da se zna da UNSA ništa ne skriva niti ikoga napada - rekao je Škrijelj.

On je dalje naveo, da je Izetbegovć izabrana uredno u zvanje docenta i profesora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.