PRED GRIJNU SEZONU

Cijena metra drva s 97 skočila na 165 maraka

Ogrjev poskupio dvostruko u odnosu na prošlu godinu

Građani drva lani plaćali 97 KM po metru. E. Abaz

Piše: E. Abaz

22.10.2022

Građani su se, osim s porastom cijena osnovnih životnih namirnica, energenata i goriva, susreli i s enormnim povećanjem cijena ogrjeva.

Sve u porastu

To je uzrokovalo veliki udar na budžete građana, jer cijene rastu, a plaće i penzije ostaju iste.

Muhamed Helać iz kompanije „Drvosječa“ Sarajevo za „Avaz“ je kazao da cijena peleta iznosi od 950 do 1.000 KM, a metar drva sada košta 165 KM, dok je prošle godine u ovo vrijeme bio 97 KM.

- Trenutna situacija je takva da se troškovi proizvodnje ne mogu porediti s onima od prošle godine. Svi mogući aspekti repromaterijala, sirovine su poskupjeli. Cijena električne energije je, također, viša, a ta električna energija dosta utječe na proizvodnju, konkretno peleta, jer je najpopularniji. Tu je i cijena nafte, odnosno goriva koja stalno varira. Gorivo prati proizvodnju, od same sječe u šumi, prerade, pa sve do transporta - rekao je Helać.

Helać: Zabrana izvoza može dovesti do protesta. E. Abaz

Zabrana izvoza

Vijeće ministara je, podsjećamo, usvojilo inicijativu Vlade FBiH, tačnije resornog ministra trgovine Zlatana Vujanovića o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta te postoji šansa da se ova zabrana produži i poslije marta. To su u petak tražili i iz Udruženja poslodavaca.

- Konkretno, zabrana izvoza traje od juna, otad je na snazi. Zabrana je urodila plodom jer smo početkom juna ulazili u fazu da će nam nedostajati ogrjeva. Osigurali smo dovoljne količine, jer je i čitava Evropa bila u nedostatku. Nasreću, mi smo bili energetski neovisni. Trenutna situacija je takva da je stanovništvo podmirilo potrebe, jer je opala potražnja, a zima samo što nije - istakao je Helać.

Potražnja za peletom

- Kada pričamo o pojedinačnim vrstama ogrjeva, Sarajevo prednjači i tu je najveća potražnja peleta.

Kada je riječ o drugim kantonima, tu je već potražnja za drvima. Tuzlanski kanton opet je prvi po upotrebi uglja jer imaju puno rudnika - kazao je Helać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.