POTVRĐENO ZA AVAZ

Sado Đugum i Ismet Vrce ostaju iza rešetaka mjesec dana

Njih trojica su s Đugumom hapšeni i prije dvije godine, također, u akciji FUP-a „Inpact“

Detalj s privođenja Sade Đuguma: Pritvor im je određen zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti krivična djela koja im se stavljaju na teret. Avaz

Piše: M. Sm.

24.9.2022

Kantonalni sud u Mostaru je , nakon danas održanog ročišta, uvažio prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i večeras donio rješenje kojim je Sadi Đugumu (44) i Ismetu Vrci zvanom Hipa (62) odredio jednomjesečni pritvor, potvrđeno je za portal "Avaza".

Pritvor im je određen zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Višemjesečna istraga

Oni su, podsjetimo, uhapšeni u četvrtak u akciji „Hum“ koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP), a osumnjičeni su za organizovani kriminal u vezi sa izvršenjem krivičnih djela ubistvo u pokušaju, iznudom te izazivanjem opće opasnosti, ali i nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija, neovlaštenim nabavljanjem, držanjem ili prodajom oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage koju su pripadnici FUP-a vodili pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Mostaru i koji su , kako je navedeno, zadokumentovali organizovanu kriminalnu grupa na čelu sa Đugumom.

Kao članovi grupe ispitani su i Alen Fale (31) i Adnan Šljivić (35) , koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne po drugom osnovu, dok je Miran Voljevica (43) u bjekstvu i, prema posljednjim podacima, nalazi se u Hrvatskoj.

Njih trojica su s Đugumom hapšeni i prije dvije godine, također, u akciji FUP-a „Inpact“.


Uhapšen i Ivan Kožul

Kako je navedeno, ova grupa je s ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi i drugih oblika koristi u određenom vremenskom periodu izvršila pokušaj ubistva, te oštećenje tuđe stvari kao i izazivanje opće opasnosti koristeći improvizirane eksplozivne naprave.

U nastavku akcije, podsjetimo, pripadnici FUP-a su tokom jučerašnjeg dana na području Mostara pronašli eksploziv, puške, bombe, određenu količinu municije te druge predmete koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Također, saznajemo da su u okviru akcije pripadnici FUP-a sinoć na području Mostara uhapsili Ivana Kožula kod kojeg je pronađena laboratorija za uzgoj i proizvodnju marihuane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.