KAMATE RASTU

Na adrese stižu koverte sa većim ratama za kredite

Zakonska obaveza banaka je da informišu klijente

Moguća i promjena za fiksnu kamatnu stopu. Agencije

A. K. / Glas Srpske

16.7.2022

Banke u entitetu Republika Srpska pripremaju obavještenja za klijente koji imaju kredite sa promjenjivom kamatnom stopom da će doći do rasta rata za ju­li, dok, s druge strane, pojedine nude i mogućnost zamjene za zaduženje sa fiksnom kamatnom stopom, piše Glas Srpske.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput naveo je da je rast anuiteta za kredite sa promjenljivom kamatnom stopom neminovan s obzirom na to da je došlo do rasta euribora.

- Svi klijenti koji imaju kredite vezane za euribor će dobiti obavještenje da li je i za koji iznos povećan anuitet. Zakonska obaveza banaka je da o tome informišu klijente - rekao je Šuput.


Nude zamjenu

Naglasio je da, prema njihovim informacijama, banke u Republici Srpskoj spremaju obavještenja za klijente koji imaju kredite sa promjenljivom kamatnom stopom da će doći do rasta anuiteta.

- Sa druge strane, pojedine nude klijentima u zamjenu kredit sa fiksnom stopom za onaj koji je vezan za euribor. Na klijentu je da odluči da li želi da nastavi da plaća kredit sa promjenljivom kamatom ili da pređe na fiksnu kamatnu stopu - naglasio je Šuput.

Naveo je i da Agencija za bankarstvo RS trenutno nema nijednu pritužbu klijenata da je neko dobio veći anuitet, a da pri tome nije obaviješten.- Mi smo tražili od banaka da nam se izjasne o tome i u toku iduće nedjelje imaćemo informaciju koje banke su i za koliko podigle iznos anuiteta na kredite - podvukao je Šuput.

Počinje usklađivanje

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, zaključno sa 30. junom ove godine nije došlo do rasta kamata, što je i očekivano jer se promjene i usklađivanje sa euriborom očekuju od početka jula.

- Banke usklađuju kamatne stope sa euriborom dva puta godišnje, odnosno banke ga gledaju na 30. ju­n i 31. decembar. Većina kredita sa promjenljivom kamatnom stopom je vezana za šestomjesečni euribor. Mi smo već najavili da će doći do rasta kamata na kredite jer je euribor porastao, odnosno on više nije negativan, ni na nuli, već je sada blago pozitivan - objasnio je Šuput i dodao da se taj trend dešava svuda gdje su banke dale kredite sa promjenljivim kamatnim stopama.

Prema njegovim prognozama, neizvjesno je šta će se dalje dešavati o pitanju euribora.

- S obzirom na to da su recesija, inflacija i kriza prisutne, ne može se očekivati da euribor ostane na ovom nivou, već da raste, ali za koliko će to biti, teško je u ovom trenutku prognozirati. Prema nekim projekcijama, do kraja ove godine to neće biti dramatično - podvukao je Šuput.

Naglasio je da je došlo do rasta kamatnih stopa i na depozite.

- Tako da i sa te strane može se očekivati da, ako rastu te kamatne stope, dođe i do blagog rasta kamata na kredite - zaključio je Šuput.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.