MUBAREK RAMAZAN

Ismail ef. Ćulov, imam džemata Ustiprača: Kad ćemo, ako ne uz ramazan, ojačati povjerenje u Gospodara

Kad naiđemo na jedna zatvorena vrata to je znak da krenemo ka drugim, boljim, koja su otvorena, kaže Ćulov

Piše: A. Bajramović

22.4.2022

Ćulov: Značaj džemata. Avaz

Ako smo u ovom vremenu izgubili nadu, ako ne znamo kako dalje, moramo uvijek imati na umu da su Allahovi planovi bolji za nas od naših snova, kaže za "Avaz" Ismail ef. Ćulov, mladi imam džemata Ustiprača. 

Program u džamiji u Ustiprači. Avaz

Najbolja prilika

- Kad naiđemo na jedna zatvorena vrata to je znak da krenemo ka drugim, boljim, koja su otvorena. Kada nas Uzvišeni u nečemu spriječi, to je samo zbog toga da bi nas zaštitio. Odustati od svojih snova nikada ne treba, ali kad ćemo ojačati povjerenje u Gospodara ako nećemo sad, uz ramazan. To nam je najbolja prilika – dodaje Ćulov.

Džemat Ustiprača na području općine Novo Goražde trenutno broji oko 120 porodica, ali u cijelom džematu živi samo petero djece školskog uzrasta. I u džematu Ustiprača ovaj ramazan je mnogo dinamičniji, a džamije i mektebi su posjećeniji. Prema riječima Ismaila ef. Ćulova, teravih namazi se klanjaju u džamiji na Ustiprači i mektebima u Hladilima i Zapljevcu

- Pravimo zajedničke iftare, a imali smo i jednu aktivnost za naše majke, sestre i žene povratnice. U saradnji sa odjelom za brak i porodicu MIZ Goražde, profesorica Melisa Kurtić održala je prigodno predavanje tokom druženja žena koje su zajedno i iftarile i prisustvovale mevludskom programu – kaže Ćulov.


Dio džematlija u Ustiprači. Avaz

Dvije radosti

On podsjeća na riječi poslanika Muhammeda a.s. da postač tokom ramazana ima dvije radosti – iftar i susret sa svojim Gospodarom.

- U mjesecu ramazanu čovjek se maksuzile, posebno preda aktivnostima, ibadetima, Bogu ugodnim djelima. Njemu je Bajram baš pravi Bajram, susret sa Allahom dž.š. E onome kome njegov život bude usklađen kao postaču ramazan, njemu je Bajram preseljenje s ovoga svijeta – ističe Ćulov.

Tokom ramazana, samo je post individualan čin, podsjeća Ćulov, a sve ostale aktivnosti vezane su za džemat, zajednicu.

- Kaže Poslanik a.s. da će onaj ko nahrani postača imati nagradu kao i on, bez da se postaču ta nagrada umanji. I ta je poruka vezana za zajedništvo među nama. Mi i ostalim danima učimo Kur'an, ali za ramazan mukabele učimo zajedno. Mimo ramazana klanjamo nafile, a uz ramazan teravije i noćne namaze. Dakle, sve su to poruke koje nas podsjećaju na značaj džemata i našeg zajedništva – kaže Ismail ef. Ćulov, imam džemata Ustiprača.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.