USVOJEN DNEVNI RED

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije

Po izjašnjavanju zastupnika o zaključcima Zakonodavno-pravne komisije i završetku 27. sjednice, 28. redovna je započela uobičajenim jednosatnim terminom za postavljanje zastupničkih pitanja i podnošenje inicijativa

E. T. / Fena

21.12.2021

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Fena

U Sarajevu je okončana 27. redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je započela 30. novembra.

Završena je jedinom preostalom tačkom dnevnog reda, a potom je započela 28. redovna sjednica koja je u toku.

U okviru 27., zastupnici su se izjasnili o zaključcima parlamentarnog tijela, Zakonodavno-pravne komisije, potvrdivši stav tog tijela da ne treba mijenjati zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH na način na koji je to ranije predložila zastupnica Elma Đogić. Ona je, naime, tražila da koeficijent za isplatu plata izabranim nosiocima vlasti bude umanjen za 20 posto.

Zastupnici su većinom glasova potvrdili i drugi zaključak Zakonodavno-pravne komisije koja nije prihvatila inicijativu Općinskog vijeća Foča da iznos od javnih prihoda koji pripada jediniciama lokalne samouprave ne smije biti manji od 0,5 posto ukupnog iznosa za te namjene. Vijeće je tražilo i da to bude regulisano izmjenama odgovarajućeg zakona.

Po izjašnjavanju zastupnika o zaključcima Zakonodavno-pravne komisije i završetku 27. sjednice, 28. redovna je započela uobičajenim jednosatnim terminom za postavljanje zastupničkih pitanja i podnošenje inicijativa.

Prema najavljenom dnevnom redu, nakon uobičajenog informiranja zastupnika o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, na ovoj sjednici trebalao bi razmotriti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (hitni postupak), Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo (skraćeni postupak) te niz zakona predloženih po skraćenom postupku čiji je cilj da više općina u FBiH dobiju administrativno status gradova. To su općine: Bosanska Krupa, Orašje, Lukavac, Konjic, Stolac i Zavidovići.

Naredne tačke najavljenog dnevnog reda 28. sjednice su prijedlozi zakona o slobodnim zonama u Federaciji BiH te o gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“.

Zastupnicima bi trebalo da budu predočeni i izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća “Željeznice FBiH” d.o.o. Sarajevo za 2019. godinu te izvještaj o radu FERK-a za 2020., kao i prijedlog finansijskog plana - budžeta FERK-a za 2022.

Informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u vezi s povećanjem cijena električne energije u Federaciji BiH je naredna predložena tema, a potom kvartalni izvještaj o dugu Q3/21 te izbori i imenovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.