PRVI U BIH

Nova akreditacija za Centar za forenzička ispitivanja FUP-a

To predstavlja pokazatelje kvaliteta rada i stručnosti vještaka u tim oblastima

Centar je u akreditiranim oblastima ispunio sve propisane standarde. Ilustracija

Fena

7.10.2021

Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije uspješno je završio proces akreditiranja za metode vještačenja u oblastima balistika i daktiloskopija.

To predstavlja pokazatelje kvaliteta rada i stručnosti vještaka u tim oblastima, po kojima su rame uz rame s ostalim ekspertima iz Evrope i svijeta.

Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a je jedini forenzički centar u Bosni i Hercegovini, a svoju jedinstvenost ima i u tome što je istovremeno član ENFSI-ja - Evropske mreže forenzičkih laboratorija za što posjeduju certifikat o akreditiranju odabranih metoda vještačenja.

Na taj način je Centar u akreditiranim oblastima ispunio sve propisane standarde rada koji važe u svim laboratorijama Evrope i svijeta, akreditiranim po standardu BAS EN ISO/IEC 17025:2018.

Akreditiranje tijela za ocjenjivanje sukladnosti u Bosni i Hercegovini provodi Institut za akreditiranje BiH (BATA), koji je izvršio kontrolu i inspekcijski pregled Centra za forenzička ispitvanja, vještačenja i istraživanja, odnosno Odsjeka za balistička i mehanoskopska istraživanja i vještačenja i Odsjeka za daktiloskopsku identifikaciju i vještačenja.

Tim uspjehom Centar za forenzička ispitivanje, vještačenja i istraživanja FUP-a postao je prvi u Bosni i Hercegovini koji posjeduje prestižnu međunarodnu akreditaciju iz oblasti daktiloskopije i balistike, a ujedno je i članica međunarodne asocijacije ENFSI, saopćeno je iz FUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.