PROLJEĆE

Bosnom šljive već probeharale, šta to znači

Poljoprivrednici se ne boje snijega, već mraza

Povoljni uvjeti. H. Čalić

H. Čalić

12.4.2020

Šljive u sjevernoj Bosni, u općinama Srebrenik, Brčko, Modriča, Tuzla, Gračanica, Gradačac, Doboj-Istok, ovih toplih aprilskih dana izbeharale su kao rijetko kad. Behar se bijeli na sve strane, pa se očekuje dobar rod. Ovaj kraj je najpoznatiji u Evropi po kvalitenim šljivama i brojnim šljivicima. 


Prelijepi voćnjak. H. Čalić

Prerađivački kapaciteti se pripremaju, otkupne stanice i zadruge također. Ako rod bude kao što je behar, onda bi voćari već sada mogli zadovoljno trljati ruke.

Međutim, za utorak meteorolozi najavljuju niske temperature i do pet stepeni i snijeg u višim krajevima, što bi moglo u šjivicma napraviti probleme.  


Voće probeharalo. H. Čalić

Poljoprivrednici se ne boje snijega, boje se mraza i minusa.

- Ovo više nije do nas, mi smo već do sada u šljivcima upotrijebili sve potrebne agrotehničke mjere. Ne bojimo se snijega, on bude i prođe, ali onda dolazi mraz i minusi, koji behar mogu potpuno uništiti. Savjetuje se poslije suhomrazice paljenje stare slame ili kukuruzovine u šljivicma, od 4 sata ujutru do 7 sati, ako dođe do toga - kaže Raif Čolić, jedan o najpoznatijih šljivara u ovom dijelu BiH, sa 20 hektara zasađenih šljivika više sorti. 


Urod od prošle godine. H. Čalić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.