SARAJEVO

Irma Baralija: Ovo je poruka da pravda postoji

Hvala svima onima koji su pratili naš slučaj. Jednoglasno smo dobili, ali to nije najvažniji dio priče. Sud je naložio i dao šest mjeseci Parlamentu da donese rješenje, kazala je Baralija

Baralija: Pravda postoji. M. Tabaković

Piše: A. Č / Avaz.ba

29.10.2019

Nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu danas presudio po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv BiH, ona se danas obratila javnosti.

- Hvala svima onima koji su pratili naš slučaj. Jednoglasno smo dobili, ali to nije najvažniji dio priče. Sud je naložio i dao šest mjeseci Parlamentu da donese rješenje. To znači da se izbori moraju održati naredne godine. Rješenje se mora donijeti kako bi se vratili demokratski procesi. Ovo je poruka da pravda postoji, jeste da smo dugo čekali, ali smo je dočekali. Naša stranka nije bila u pregovaračkim procesima. Nama treba rješenje koje će biti razumljivo. Nakon 10 godina, nama ne treba povratak u prošlost - rekla je Baralija.

Advokatica Dženana Hadžiomerović rekla je da je odluka izvršiva, jer je došlo do povrede ljudskih prava.

- Ukoliko se šest mjeseci ne donese rješenje, Evropski sud ima pravo da donese privremene mjere. Jedan od osnovnih argumenata vlasti je da nije bilo dovoljno vremena zbog situacije u Mostaru. Evropski sud za ljudska prava nije to prihvatio - rekla je Hadžiomerović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.