EKSKLUZIVNO

Kakvu tajnu krije crni Range Rover

Najmanje dvojica osumnjičenih na Ciglanama nepuni sat prije zločina pokušala ukrasti Range Rover gazde kafića u tom naselju

Range Rover u kojem je uhapšen Dakić, a kojim su automafijaši krenuli u krađu na Ciglane

Piše: Ad. A. - M. Aš.

23.11.2018

U ponedjeljak se navršava mjesec otkako su policajci Adis Šehović i Davor Vujinović brutalno usmrćeni hicima iz automatske puške u naselju Alipašino Polje u Sarajevu, dok su patrolirali. Čekaju se rezultati brojnih vještačenja, a u fokus istrage došao je Range Rover (ukraden u Sarajevu sredinom septembra), zaplijenjen tokom hapšenja Slavena Dakića u Rogatici, kojem je određen pritvor.   

Oči u oči

Izvor blizak istrazi otkrio nam je povjerljive detalje o crnom Range Roveru, koji je bio kod Šopinga na Ciglanama nepuni sat prije zločina na Alipašinom Polju.

Kako nezvanično saznajemo, najmanje dvojica automafijaša dovezla su se crnim Range Roverom na parking na Ciglanama, gdje su pokušali ukrasti isti takav crni terenac, čiji je vlasnik gazda jednog kafića u tom naselju.


Šehović i Vujinović: Brutalno ubijeni policajci

Počinioci su posebnim uređajem otvorili vozačeva vrata na terencu, a istovremeno se vlasniku, koji se nalazio u svom stanu, oglasio alarm elektronskog ključa. Kada je izašao na balkon da vidi šta se dešava, primijetio je nepoznatog muškarca kako stoji pored njegovog automobila. Na balkonu je počeo vikati da ne kradu vozilo, a potom je istrčao iz zgrade na parking. Dok se približavao vozilu, jedan od automafijaša uperio je „kalašnjikov“ u njega.  

Ovaj Sarajlija našao se oči u oči s automafijašima koji su, očito, bili spremni da ubiju. Na svu sreću, lopov nije pucao, a ugostitelj se uspio skloniti i pozvati policiju. Lopovi su ušli u Range Rover kojim su se dovezli te su velikom brzinom pobjegli. Policijska patrola ubrzo je stigla, a dojavljeno je da je crni Range Rover primijećen u općini Novi Grad. Na prijavljenu lokaciju odmah su upućene brojne patrole, a jedna od njih pratila ih je čak i preko entitetske granice.

Dramatična potjera

Policajci su bili u patrolnom Suzukiju te nisu mogli sustići Range Rover, koji je mnogo brži. Kada su se policajci vratili iz potjere do benzinske pumpe da natoče gorivo, na motoroli se začuo glas koji je govorio da su na patrolu na Alipašinom Polju ispaljeni rafali. Odmah su pojurili ka ovom naselju i tamo su zatekli stravične scene, policajac Šehović bio je pogođen hicima u glavu i tijelo na vozačevom mjestu, dok je Vujinović teško povrijeđen prevezen u bolnicu, gdje je podlegao oko podne.  

Prema opisu koji je dao vlasnik kafića, automafijaši su bili maskirani, u crnoj odjeći i imali su rukavice. Te večeri ordinirao je i crni Golf 5 koji je snimljen na Alipašinom Polju, a iz kojeg je, najvjerovatnije, pucano na Šehovića i Vujinovića.


Dakić: Uhapšen u Rogatici i određen mu pritvor

Iz optužnice u predmetu „Volan“ poznato je da su automafijaške grupe Sarajevo podijelile te da se zna ko krade čak i u kojoj ulici. Istražitelji pokušavaju utvrditi je li Slaven Dakić te noći bio u crnom Range Roveru i zna li ko se nalazio u Golfu 5, ali on za sada šuti.  

Predloženo produženje pritvora za Trifkovića 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložit će Kantonalnom sudu produženje pritvora za uhapšenog automafijaša Srećka Trifkovića, koji se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca. On je uhapšen dva dana nakon likvidacije sarajevskih policajaca i sumnjiči se i za tešku krađu. Od 29. oktobra nalazi se u pritvoru, koji mu je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, ponoviti krivično djelo, a istovremeno zbog opasnosti da bi moglo doći do uznemirenja javnosti.  

Za narednu sedmicu zakazano je i sudsko ročište povodom ovog zahtjeva. Ovu informaciju potvrdili su nam Trifkovićevi advokati. Trifkoviću se već sudi u Sudu BiH u predmetu „Volan“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.