ZENICA

Nova obmana javnosti u režiji SDA!

Piše: D. PAŠALIĆ

15.4.2018

Mještani Nemile kod Zenice ogorčeni su zbog činjenice da projektirana trasa Koridora 5C prolazi upravo kroz ovo naselje, zbog čega su tražili od nadležnih da reagiraju, smatrajući da je opći društveni interes da trasa bude izmještena zaobilaznicom pored Nemile. 

Ogorčenje mještana

Iako je Miralem Galijašević (SDA), premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), nakon nedavnog sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem saopćio da trasa neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva, Grad Zenica dobio je drugačiji odgovor iz „Autocesta“, koji je ujedno i demanti na premijerove izjave.

Gradska uprava ističe da su premijer ZDK i predsjednik SDA ZDK po ko zna koji put pokušali obmanuti građane.

- Premijer Galijašević, koji građanima Zenice duguje odgovore na više važnih pitanja, zaboravio je u stranačkom saopćenju istaknuti da je glavni projekt autoceste na Koridoru 5C dionica sjeverna granica općine Zenica - Zenica sjever rađen i usvojen dok je SDA vladala Zenicom – istakli su iz Gradske uprave.

Galijašević: Jedno govori, drugo radi

Smatraju da je Galijašević zlonamjerno prešutio činjenicu da su predloženu varijantu kroz amandmane na Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na Koridoru 5C " u februaru 2017. godine usvojili Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta BiH, gdje je SDA u većini i gdje sjede predstavnici ove stranke koje su birali građani Zenice.

Projekt završen

- I na kraju, ono što je iz odgovora JP "Autoceste FBiH" najvažnije jeste da je glavni projekt predmetne poddionice završen i da nije moguće izvršiti promjenu trase autoceste 5C na lokalitetu Nemile – kažu iz Gradske uprave Zenica.

Ovu informaciju mještani Nemile dočekali su s velikim ogorčenjem, posebno što ih je, kako su komentirali na društvenim mrežama, ponovo izigrala SDA, koja im je, kažu, očigledno bacala prašinu u oči.

Sami smo birali i sada ispaštamo

- Ljudi su, vjerujte, itekako ogorčeni, ali se malo ko usudi govoriti o tome iako je vrijeme SDA prošlo. Žalosno je da će zid i ograda biti udaljeni svega dva metra od kuća, a da o tome niko nije razmišljao. Posebno je problem kod porodica Šeper, ali sami smo to birali i sada ispaštamo. Neupitno je i postaje smiješno diskutirati o tome hoće li trasa proći ili neće, sve je rečeno u odgovoru iz "Autocesta" - kaže Nedim Ajanović, mještanin Nemile.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.