INTERVJU

Budžet Općine 2024: Razvojna vizija i izmjene u politici - Intervju s načelnikom

Strateški ciljevi i kapitalna ulaganja: Pogled u razvojne prioritete Općine

Budžet Općine 2024: Razvojna vizija i izmjene u politici - Intervju s načelnikom. Općina Novo Sarajevo

S. S.

24.1.2024

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović govorio je o planiranim projektima za 2024. godinu.

Usvojen je budžet Općine za 2024. godinu, koji su najznačajniji projekti na kojima će se raditi ove godine?

- Prioritetni, odnosno strateški projekti za narednu godinu definisani su kroz Strategiju razvoja Općine Novo Sarajevo za period 2021-2027 godina.

Budžet Općine Novo Sarajevo za 2024. godinu usvojen je 28. decembra 2023. godine. U Budžetu za ovu godinu planirano je više od 42 posto za ukupna kapitalna ulaganja, što iznosi 19.304.000,00 KM. Najveća izdvajanja iz Budžeta za 2024. godinu predviđena su za investicione projekte koji podrazumijevaju izgradnju, nabavku opreme, te rekostrukciju i investiciono održavanje novih i postojećih objekata. Neki od projekata koji se mogu izdvojiti u ovom momentu su: Izgradnja objekta za potrebe Centra za promociju i podršku biznisa, Izgradnje rekreacione zone Vinko Šamarlić. U okviru komunalne infrastrukture užurbano se radi na izradi projektnih dokumentacije za sisteme u ulicama Pofalićka, Muhameda ef. Pandže, Gornji Velešići, Travnička, Muhameda ef. Pandže, Humska, te Reisa Fehima Spahe. Započete su i aktivnosti na rješavanju problema na komunalnoj infrastrukturi u naseljima Kanara, Obad i Šanac. Za rekonstrukciju kanalizacione mreže u dijelu ulice Zagrebačka je pribavljeno odobrenje za građenje, a u nardenom periodu se očekuje realizacije u saradnji sa KJKP “ViK”. Početak realizacije projekta Izgradnja Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, zatim izgradnje novog objekta OŠ “Pofalići”.

U cilju stvaranja uslova za realizaciju jednog od najvećih projekta Park šuma Hum, trenutno se na ovom lokalitetu izvode radovi na sanaciji jednog od najvećih klizišta K4.

U završnoj fazi je i izrada projektne dokumentacije za sanaciju klizišta Hum 1 i 2, a u toku je izrada dokumentacija i za sanaciju klizišta u Velešićima i na Vracama.

Sanacija, održavanje i monitoring klizišta je jedan od prioriteta u 2024.godini. Naše aktivnosti su prepoznate od strane predstavnika Svjetske banke pa je naša Općina bila učesnik konferencije „Climate-resilient cities“ koju je organizovala Svjetska banka gdje smo pozvani kao lider u sistematskom rješavanju klizišta.

Počelo je izvođenje radova na sanaciji igrališta OŠ “Grbavica I”, a u planu za narednu godinu je sanacija igrališta i u ostalim školama na području općine, gdje to do sada nije urađeno. Ove godine uklonjen je stari devastirani objekat vrtića Narcis, a u toku je izrada investiciono tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta vrtića, čija je izgradnja u planu 2024. godine. Potpisan je ugovor o rekonstrukciji objekta vrtića “Kolibri”.

Novi pješački most koji će spojiti ulicu Aleja lipa sa ulicom Bihaćka je prošle godine je pokrenut, izrađeno je idejno rješenje i pribavljena urbanistička saglasnost. Pored ovog pješačkog mosta u toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju još jednog mosta koji će zamijeniti dotrajali postojeći kod Hotela Bristol. Planirana je i rekonstrukcija, sanacija i izgradnja javne rasvjete, nabavka i ugradnja sistema video nadzora javnih objekata i površina, izgradnja Doma civilne zaštite, popločavanje Vilsonovog šetališta, izgradnja parkinga, rekonstrukcija i sanacija cesta, kao i izgradnja parkova, dječijih i sportskih igrališta.

Za projekte kulture, sporta i obrazovanja u Budžetu za 2024. godinu planirano je 2.774.500,00 KM. Za Program socijalne potpore planiran je iznos od 2.392.500,00 KM, za Program potpore boračkoj populaciji planirano je 1.375.600,00 KM, dok je za Program aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja planiran je iznos 401.000,00 KM.

Budžet Općine 2024: Razvojna vizija i izmjene u politici - Intervju s načelnikom. Općina Novo Sarajevo

Da li su vam neki planovi ostali neispunjeni u protekloj godini?

- Sigurno da postoji dosta stvari koje sam planirao, ali iz nekih definitivno opravdanih i objektivnih razloga nisam uspio da sprovedem u djelo. Oni koji se bave politikom nekoliko decenija unazad tvrde da se nikada do sada nije dogodilo da sastav Općinskog vijeća bude toliko destruktivan i neučinkovit. Mi smo prva i jedina Općina koja zbog politikanstva i neefikasnog rada Općinskog vijeća nije dopustila svojim građanima da kroz rad savjeta mjesnih zajednica artikulišu svoje potrebe i kreiraju Budžet Općine. Populizam i lični interesi pojedinaca su došli do tog nivoa da se u javnosti više govori o krpljenju rupa na cesti nego o hiljadama stipendija, uspjesima sportista koje smo podržali, ili podršci mladima, kulturi i razvoju biznisa.

Svjedoci smo da je protekla godina u Općini Novo Sarajevo bila turbulentna kada su u pitanju politička preslagivanja. Kako komentirate prelazak predsjedavajuće Općinskog vijeća u opozicionu stranku?

- Budimo u potpunosti realni, sve godine od početka mog mandata su veoma turbulentne u političkom smislu. Očekivanja pojedinaca, ali i nekih stranaka koje su bile dijelom četvorke, kasnije trojke, su bila različita i nažalost nisu oslikavala ono što smo obećali građanima tokom predizborne kampanje u jesen 2020.godine. Ja se, itekako svjestan visoke političke cijene i neizvjesnosti u koju ulazim, sa takvim politikama nisam složio, niti sam htio biti puki izvršilac nekim vladarima iz sjene i na kraju smo dobili to što smo dobili. U takvim okolnostima bilo je za očekivati da će doći do, kako kažete turbulencija i preslagivanja. Najvišu cijenu, nažalost, kao i uvijek, plaćaju građani.

Što se tiče prelaska gospođe Šahat u opozicionu stranku, ja lično nemam mnogo više informacija i detalja u vezi s tim od onoga što smo imali priliku da pročitamo u medijima. U svakom slučaju nemam nikakav poseban komentar povodom toga, isto kao što ga nisam imao ni kada je ona i još četvoro njenih kolega napustilo svoju stranku Narod i Pravda, niti kada su pojedini vijećnici iz Naše Stranke, SDP-a, DF-a prešli u stranku Narod i Pravda. To je sve stvar njihovog ličnog izbora i njihovo pravo da vjeruju da je takav postupak nešto što je najbolje za njih u ovom momentu. Za svoj rad odgovaraju biračima koji su im ukazali povjerenje, a ne načelniku, a to da li su oni i koliko zadovoljni njihovim političkim djelovanjem, saznat ćemo već na narednim izborima ove jeseni.

Na zadnjoj sjednici vijećnici nisu dali suglasnost na izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Općine, da li su ovim ugrožena radna mjesta uposlenika?

- Vijećnici Općinskog vijeća imaju zakonom zagarantovano pravo da donose odluke koje u tom momentu i po svom ličnom nahođenju, smatraju ispravnim. Pri tome, koriste se situacijom da njih, kao kolektivni organ, zakon ne poziva na odgovornost, ukoliko neka od odluka proizvede posljedice koje su štetne po pojedince, kolektiv ili zajednicu. Uloga načelnika je drugačija i sa mnogo više odgovornosti. Moja je obaveza da se u svom djelovanju apsolutno držim zakona, Statuta Općine i pozitivne prakse, što sam u ovom konkretnom slučaju itakako uvjeren da činim. Što se mene tiče uvjeren sam da je Pravilnik donesen u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave i Statutom Općine, zbog čega ne smatram da je bilo čije radno mjesto upitno. S druge strane, ovo je proizvelo jednu kompleksnu pravnu situaciju, te ćemo vidjeti kako će nadležni organi posmatrati ovo neusvajanje Pravilnika. Zbog toga smo inicirali sastanak sa Ministarstvom pravde i uprave KS i Ministarstvom pravde FBiH u cilju prevazilaženja novonastale situacije.

Vijećnik Arslan Dučić vas je optužio da ste vršili nezakonito zapošljavanje i time oštetili Budžet Općine za milion maraka. Kako komentirate ove navode?

- Vijećnik Arslan Dučić će sve optužbe i klevete iza kojih stoji imenom i prezimenom imati priliku da dokazuje pred nadležnim sudskim organima.

Njegove svakodnevne fabrikovane priče i izmišljene konstrukcije za koje postoji visok stepen sumnje da su plasirane u svrhu političke promocije i zadovoljavanja ličnih neostvarenih ciljeva i ambicija, nažalost plaćamo svi, a ponajviše građani Novog Sarajeva.

Većini građana koji zdravo rezonuju i objektivno sagledavaju stvari nije jasna konstantna potreba pojedinaca za destrukcijom i negativnošću, a građani će to moći da prepoznaju i ocijene na narednim izborima.    

Kako idu izbori, tako ističe i Vaš mandat. Da li se planirate kandidovati ponovo na nadolazećim izborima?

- Moji planovi su usko vezani za politiku koju sprovodim. Ja vjerujem da sam jedan od rijetkih izabranih zvaničnika koji doslovno sprovodi projekte i strategiju nekadašnje „četvorke“, sadašnje „trojke“. Mnogo se suštinskih promjena dogodilo u Općini Novo Sarajevo, koje su za rezultat imale povećanje transparentnosti i pravedniju raspodjelu prikupljenih sredstava, što je u konačnici i bio cilj politika koje sprovodimo.

Dosadašnja praksa je pokazala da je potrebno imati kontinuitet na ovakvim pozicijama kako bi zacrtani planovi i ciljevi bili realizirani do kraja. U tom smislu, sasvim logično se nameće i odgovor na pitanje moje kandidature na predstojećim izborima. Ne planiram ovu funkciju obavljati u više od dva mandata, a sve zavisno od volje i ukazanog povjerenja građanki i građana Novog Sarajeva.

Vjerujem da organi SDP-a imaju isto ili slično mišljenje, te i u tom smislu očekujem i formalnu podršku koja se mora donijeti na nivou stranke. Logično bi bilo i da nastavimo neku vrstu koalicionog dogovora oko „sarajevske priče“, ali to zaista zavisi od racionalnog posmatranja političkih procesa i stavljanja zajedničkih ispred ličnih interesa.

U tom smislu, potreban je i stav organa stranke SDP BiH. Oni moraju donijeti konačnu odluku o tome u kom smjeru će se ići u Novom Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.