LEGENDARNI TRENER

Izjave po kojima ćemo pamtiti Ćiru Blaževića

Da su Kapelo ili Murinjo rođeni u Travniku, došli bi do Turbeta

Blažević: Preminuo u 88. godini. Twitter

A. V.

8.2.2023

Legendarni fudbalski trener i bivši selektor bh. reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Ovo su neke od izjava po kojima ćemo ga pamtiti.

O Kapelu i Murinju

- Ja kažem da sam bolji trener od Kapela (Capello). Onda me pitaju: "Kako to?" Pa da su Kapelo ili Murinjo (Mourinho) rođeni u Travniku, došli bi do Turbeta (mjesto pored Travnika, op.a). Nek oni odu iz Travnika do vrha nogometa, ma daj.

Definicija života

- Čuješ... Skoro si me rasplakao, jer to je najveća istina. Ja sam bio šampion i kup osvajao. Bio sam selektor pet reprezentacija. I to su sve velike satisfakcije. A još veće razočarenje je kada si na ulici. Kada te đubrad istjeraju i onda ti hodaš trotoarom i pitaš se: "Bože, hoće li me još neko angažirati?" E, to su ta razočarenja koja totalno zakamufliraju onu radost koju si imao kad si bio šampion."

Poruka mladima

- Moraju znati raditi na sebi da osiguraju ono što je najvažnije jer svi kažu zdravlje. A Ćiro kaže: "Da, zdravlje... Ali, i najzdraviji čovjek bez para - gotova bolest." Ja kad nemam para, ja sam psihički bolestan. Moraš raditi na sebi da bi mogao sebi osigurati egzistenciju. Moraš se jako truditi da bi zaradio novac.

Sreća i razočarenje

- Nikada sreća ne može biti tako velika kad pobijediš koliko je razočarenje veliko kad izgubiš.

Sedam faktora uspjeha

- Postoji jedna formula sastavljena od sedam faktora: talent, motivacija, karakter, sportska inteligencija, sredina, trening i, na kraju, sreća. Svi su ti faktori važni. U mojem se slučaju socijalna motivacija pokazuje kao najveća. Prije je, možda, taj elemenat bio dovoljan, ali se nije uočavalo koliko je i sredina važna.

O talentu

- Moja me majka spremala za svećenika. Otišao sam u sjemenište, ali kada me časna oblačila, shvatio sam da to nije za mene. Otišao sam kući i rekao majci da sam se zaljubio u časnu sestru i tu je bio kraj mog svećeničkog puta. Želim reći da moraš biti talent za neke stvari i da se to ne može nametnuti.

O nacionalizmu

- Ja volim sve ljude. Mrzim ove primitivce koji odlaze u ekstreme pa mrze nekoga zato što nije... To je grozno. Ja sam takav, evo ti sve, respektiram tvoje, ali nemoj dirati moje. To je u mojoj doktrini i mom odgoju. Odrastao sam s muslimanima i Srbima. Nikad nismo znali tko je tko. Nadam se da će to jednom prevagnuti kod nas jer čovjek se ne smije pozivati na primitivce koji su smatrali da mogu ubiti, a da im se ništa ne dogodi. To je strašno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.